logo

Platforma de Sprijin pentru Moldova va deveni o platformă permanentă de parteneriat, Annalena Baerbock


https://www.ipn.md/ro/platforma-de-sprijin-pentru-moldova-va-deveni-o-platforma-7965_1100135.html

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova creată anul trecut la inițiativa Germaniei, Franței și României se va transforma într-o platformă permanentă de parteneriat pentru Moldova. La cea de-a patra ediție a Platformei, care are loc astăzi la Chișinău, șefa diplomației germane,  Annalena Baerbock, a declarat că puntea solidarității construită anul trecut este din ce în ce mai puternică și mai solidă, transmite IPN.

Potrivit ministrei germane, conferințele ministeriale ar putea deveni un eveniment anual, la care să participe funcționari publici de nivel înalt. Totodată, grupurile de lucru ar urma să fie restructurate pentru a le ajusta la necesitățile Republicii Moldova în parcursul său spre Uniunea Europeană.

Annalena Baerbock a spus că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova a fost creată în 40 de zile de la începerea războiului în Ucraina. Astfel statele europene partenere și-au propus să creeze o punte a solidarității spre Moldova. Este a 601 zi a războiului în Ucraina și Rusia continuă agresiunea sa. Moldova reușește să facă față situației dificile cu ajutorul prietenilor săi.

„Această platformă este o istorie de succes. Fondul nostru pentru reducerea vulnerabilității energetice a ajutat Moldova să facă față prețurilor în creștere la sursele energetice și să ofere siguranță familiilor din Moldova. Moldova se află pe o cale bună grație rezilienței voastre, grație determinării și creativității voastre. Anul trecut am fost șocați de cifrele auzite la conferințe – inflația de peste 30%. Acum inflația este sub 10%”, a notat ministra afacerilor externe a Germaniei.

De asemenea, spune Annalena Baerbock, anul trecut Moldova s-a confruntat cu o campanie de dezinformare din partea Rusiei, care țintea în Guvernul de la Chișinău. „Acum noi lucrăm împreună pentru a aborda aceste pericole hibride prin intermediul Centrului de prevenire a dezinformării, precum și prin intermediul Misiunii parteneriat cu UE. Continuați calea spre democratizare. Sunteți țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și, vă rog, să valorificați acest moment potrivit și să vă continuați eforturile în lupta împotriva corupției”, a fost apelul ministrei germane.

Potrivit oficialei, aderarea Republicii Moldova la UE este o sarcină geopolitică, dar procesul atingerii acestui deziderat se bazează pe merite. Din acest motiv, statele partenere oferă sprijin pentru desfășurarea reformelor, inclusiv sprijin financiar. „Germania oferă sprijin pentru Republica Moldova, care va continua. Vom continua cu sprijinul nostru și în 2024 cu o valoare totală de 95 de milioane de euro. Mă bucur că ediția a patra are loc aici, la Chișinău. Aceasta înseamnă că Republica Moldova și-a asumat responsabilitatea pentru această reformă. Întrebarea din fața noastră acum este: Ce putem face pentru a stabili o formă de cooperare strategică pe termen lung? Am discuta azi dimineața, ne-am propus să transformăm Platforma de Sprijin într-o platformă de parteneriat pentru Moldova, una permanentă”, a precizat Annalena Baerbock.