logo

Platforma DA solicită modificarea Legii privind finanțele publice


https://www.ipn.md/ro/platfotma-da-solicita-modificarea-legii-privind-finantele-publice-7965_1099370.html

Platforma DA solicită Guvernului și majorității parlamentare modificarea Legii privind finanțele publice, așa ca defalcările de la impozitul pe venit al persoanelor fizice la bugetele centrelor raionale să fie majorat de la 50% la 100%, transmite IPN.

Înttr-o conferință de presă, secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc, a remarcat că orașele – reședință de raion sunt discriminate și primesc doar jumătate din impozitul pe venit al persoanelor fizce. Drept exemplu, dacă această modificare ar fi realizată, orașul Ialoveni ar beneficia de 19 milioane lei în plus în fiecare an.

De asemenea, e nevoie ca impozitul pe venit al persoanelor fizice să fie atribuit bugetului localității unde persoana locuiește. Acum aceste defalcări se fac la localitatea unde persoana lucrează.

La fel, Platforma DA cere ca 50% din impozitul pe venit al persoanelor juridice să rămână la bugetul localităților. Acum nici un ban din acest impozit nu este atribuit pentru dezvoltarea localităților.

În opinia Pălatformei DA, respectivele modificări trebuie votate cât mai rapid astfel ca planificarea bugetelor locale pentru 2024 să fie făcută deja cu noile alocări financiare.