Activitatea fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA a fost una modestă, reieșind din faptul că, practic trei luni, Parlamentul nu a activat. Cea mai importantă realizare, în opinia președintelui fracțiunii, Alexandru Slusari, este raportul Comisiei de anchetă privind frauda bancară, dar și prelungirea practicii patentelor pentru încă trei ani.
Solicitat de IPN la final de sesiune parlamentară, Alexandru Slusari a declarat că, după cele trei luni în care Parlamentul nu a activat, a urmat crearea acelei majorități parlamentare nefirești, dar unica posibilă în acele circumstanțe. Alexandru Slusari spune că Platforma a contribuit semnificativ la toate „acțiunile de eliberare a statului”, în măsura în care a fost posibil în coaliția cu Partidul Socialiștilor. Potrivit lui, au fost acțiuni comune de eliberare a statului de „dictatura lui Plahotniuc și acestea reies din dorința a 80% din cetățeni care nu au vrut să trăiască sub jugul lui Plahotniuc”.
Dincolo de acțiunile comune, printre inițiativele Platformei DA se numără constituirea Comisiei de anchetă privind frauda bancară și prezentarea raportului. Alexandru Slusari este mândru că a reușit, împreună cu colegii, să pregătească acest raport, iar ca urmare să fie votată acea hotărârea a Parlamentului. „Indiferent ce va urma, (hotărârea) este un reper pentru revizuirea legii miliardului și pentru anchetarea cazului, și pentru alte acțiuni care urmează a fi făcute. Și chiar dacă aceste acțiuni nu vor fi întreprinse de PDM-PSRM, oricum acea hotărâre rămâne ca reper”, a notat deputatul.
Potrivit lui, o altă realizare importantă este prelungirea termenului în care micii antreprenori pot activa în bază de patentă. A fost dezideratul platformei. PPPDA a promis că businessul mic, comercianții, vor putea munci fără riscul că le poate fi sistată activitatea. În opinia sa, prin prelungirea cu trei ani a termenului în care sunt acceptate patentele, a fost adusă mai multă stabilitate pentru 20 de mii de oameni și acesta este un lucru bun.
Cât despre promisiunile electorale ale blocului ACUM, Alexandru Slusari a dat exemplul Legii Magnițki, amânarea căreia a fost un compromis la semnarea acordului politic cu PSRM. Parlamentarul spune că Platforma DA nu renunță la această inițiativă și nici la legea privind crearea Curții Anticorupție. Potrivit lui, acest subiect urma să fie discutat în contextul reformei ample a justiției. „Cu părere de rău, s-a ajuns acolo unde s-a ajuns. Nu cred că guvernarea lui Dodon va ține cont de reforma veritabilă a justiției. Va avea loc doar o mimare”, crede președintele Fracțiunii ACUM, Platforma DA.
Cel mai mare regret al deputatului este că nu s-a reușit aplicarea corectă a Declarației de capturare a statului. Și aceasta pentru că urma adoptarea unor legi speciale, urmau să fie demiși marea majoritate a funcționarilor din diferite instituții importante, în primul rând de reglementare – ANRE, Curtea de Conturi, CA, Consiliul Concurenței etc. „Cu părere de rău, s-a mers pe o altă cale, care nu a fost tocmai una corectă. Declarația a rămas o hârtie cu caracter simbolic”, susține Alexandru Slusari.
Pentru următoarea sesiune, Fracțiunea ACUM, Platforma DA planifică să vină cu inițiative de sprijin pentru businessul mic și mijlociu, pentru sectorul agroindustrial, pentru producătorii autohtoni. De asemenea, în atenția fracțiunii rămâne problema furtului miliardului, precum și descentralizarea. În ceea ce ține de conlucrarea cu colegii din PAS, Alexandru Slusari spune că pe mai multe probleme strategice cele două fracțiuni își coordonează poziția, dar totuși este vorba despre două partide distincte.
La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Blocul electoral ACUM a obținut 26 de mandate de deputat, dintre care 12 în circumscripțiile uninominale: nr. 14, 21, 22, 25, 26, 27, 30, 32, 33, 37, 50 și 51. Deputații din ACUM au constituit două fracțiuni parlamentare: Fracțiunea PAS, Blocul ACUM și Fracțiunea ACUM, Platforma DA. Ultima are 11 parlamentari.