logo

Platforma DA îndeamnă autoritățile să pună subiectul transnistrean pe lista priorităților


https://www.ipn.md/ro/platforma-da-indeamna-autoritatile-sa-puna-subiectul-transnistrean-pe-7965_1098544.html

Platforma DA îndeamnă autoritățile să pună subiectul transnistrean pe lista priorităților. Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, Chiril Moțpan, sunt peste trei decenii de când se vorbește despre relațiile tensionate dintre administrațiile de la Chișinău și așa-numita administrație de la Tiraspol, fără a avansa pe agenda reintegrării. Acesta a mai atenționat că diplomații de la Ambasada Rusiei de la Chișinău s-ar putea retrage la Tiraspol, de unde să continue monitorizarea părții drepte a Nistrului, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Chiril Moțpan, a remarcat că schimbarea de atitudine față de regimul separatist de la Tiraspol a trebuit să contribuie și dezvăluirile apărute recent în presă despre acțiunile de spionaj ale serviciilor speciale rusești camuflate în Ambasada Federației Ruse la Chișinău, de altfel, fapt cunoscut de la independență încoace. Asta a încurajat decidenții de la Chișinău să urmeze exemplul României cu privire la paritatea de diplomați.

În context, politicianul a atenționat autoritățile că așa-zișii diplomați ar putea să se retragă la Tiraspol în pretinsul minister al securității din Transnistria, în cadrul grupului operativ al trupelor federației ruse (GOTR) sau consulatul rusesc de la Tiraspol. Mai ales că NGB-ul este căptușit de ofițeri ai KGB-ului și dispune de aparataj la fel de sofisticat și performant ca cel de la Ambasada Federației Ruse la Chișinău, suficient să monitorizeze fără impedimente partea dreaptă a Nistrului și nu doar, spune Chiril Moțpan.

„Nu mai menajați regimul de la Tiraspol! Simularea unei griji exagerate față de cetățenii din stânga Nistrului nu mai convinge pe nimeni. Iar susținerea în continuare a regimului separatist, care fără ajutorul Chișinăului oficial n-ar avea practic șanse să supraviețuiască, în special în condițiile războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, este fie un semn de incapacitate, fie – și mai grav – un semn de complicitate cu separatiștii. În calitate de opoziție constructivă cerem adevăr, transparență și decizii tranșante!”, a declarat Chiril Moțpan.

Autoritățile de la Chișinău au decis la 26 iulie limitarea numărului de diplomați acreditați de Federația Rusă în Republica Moldova. Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova va avea 10 funcții diplomatice și 15 angajați administrativi. Decizia va fi pusă în aplicare până pe 15 august anul curent. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a menționat că această măsură vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situației interne din țară.