Platfoma DA propune ca 10% din volumul total al venitului persoanelor juridice colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale să rămână în bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion, iar 25% – în bugetele orașelor și satelor. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată de către deputatul Alexandru Slusari, vicepreședinte al Patformei DA, transmite IPN.
Deputatul a argumentat, la un briefing de presă, necesitatea adoptării acestui proiect de lege prin faptul că ponderea veniturilor bugetelor locale în PIB a scăzut de la 10,5% în 2010 la 7,7% din PIB în anul 2018. „Astfel, bugetele locale sunt componenta bugetului public național care înregistrează cea mai mică rată de creștere în termeni nominali, de la un an la altul. În același timp, ponderea transferurilor cu destinație specială în total venituri ale autorităților publice locale este în continuă creștere. Această situație duce la compromiterea conceptului autonomiei locale în Republica Moldova și implicit la degradarea localităților din țară și la înrăutățirea calității vieții cetățenilor țării. Lipsa autonomiei fiscale este unul din factorii care determină exodul populației Republicii Moldova. Această situație nu mai poate fi tolerată, iar necesitatea unei schimbări în domeniul finanțelor publice locale este imperativă”, a spus Alexandru Slusari.
Se estimează că prezentul proiect va contribui la majorarea veniturilor autorităților publice locale cu estimativ 0,9 miliarde lei prin redistribuirea acestora din cadrul bugetului de stat. Parlamentarul a mai estimat că va crește autonomia locală, iar comunitățile locale vor fi mai independente față de influențele subiective exercitate de forțele politice. Totodată, prin atribuirea impozitului pe venitul persoanelor juridice ca sursă de formare a bugetelor locale, în modul descris mai sus, se va contribui la dezvoltarea dialogului dintre autoritățile publice locale și mediul de afaceri, care la rândul său va duce la reducerea economiei tenebre dar și implicarea mai activă a autorităților locale în dezvoltarea economică la nivel locale.