logo

Platforma DA contestă la CC legea care prevede acordarea creditului rusesc


https://www.ipn.md/ro/platforma-da-contesta-la-cc-legea-care-prevede-acordarea-7965_1073132.html

Deputații Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr contestă la Curtea Constituțională atât hotărârea Guvernului, cât și Legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat, transmite IPN.

Deputatul Dinu Plîngău a spus într-o conferință de presă că, potrivit tratatelor internaționale și Constituției, pentru ratificarea și pentru ca un acord să producă efecte juridice, trebuie să fie respectate niște proceduri. Or, până ajunge acest acord în Parlament, deja fusese încălcate toate procedurile posibile – începând cu faptul că acordul nu a fost negociat. Și în momentul ratificării acordului în Parlament, lipsea un set de acte ce urmau a fi prezentate deputaților, inclusiv avizul Ministerului Justiției. Parlamentarul a mai spus că alte aspect țin și de textul acordului, prevederi care încalcă suveranitatea Republicii Moldova.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că „atât Guvernului, cât și Parlamentului li se impută încălcarea principiului legalității constituționale, atentarea la suveranitatea statului, încălcarea principiului separării puterilor în stat, precum și lipsa diligenței impuse de lege la asigurarea securității economice și financiare a Republicii Moldova, a interesului național în raport cu alte state”.

„În speță, în raport cu Federația Rusă, Guvernul a acționat de o manieră iresponsabilă și neprofesionistă, acceptând un acord în condiții păguboase, impuse din exterior, fără a evalua riscurile juridico-financiare angajate, lăsând la discreția Federației Ruse, determinarea întinderii efectelor și aplicării prevederilor acordului, dar și a jurisdicției”, a notat Andrei Năstase. Potrivit lui, „acordul nu corespunde standardelor constituționale de calitate a reglementărilor pe care le instituie, fiind guvernat de legea Federației Ruse, care obține nejustificat o poziție mai avantajoasă în raport cu interesul național, inclusiv în ceea ce privește alegerea instanței care va justifica eventualele litigii și extinderea efectelor”.

Acordul care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro a fost ratificat săptămâna trecut în Parlament. După ce Curtea Constituțională a fost sesizată de deputatul din Grupul parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, Curtea a suspendat acest acord de împrumut până la examinarea cauzei în fond.