Platforma Demnitate și Adevăr consideră că acțiunile președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, întrunesc circumstanțele pentru inițierea de către procurorul general a urmăririi penale și încadrarea juridică a acțiunilor șefului statului conform normelor Codului Penal pentru spălare de bani, corupere pasivă, abuzul de putere sau abuzul de serviciu, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu și obținerea frauduloasă a mijloacelor din fonduri externe. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de către liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, transmite IPN.
Andrei Năstase a spus că președintele Igor Dodon a încălcat flagrant Legea privind asigurarea activității președintelui Republicii Moldova, Legea privind transparența în procesul decizional și Legea privind achizițiile publice. În acest context, Platforma Demnitate și Adevăr a adresat mai multe apeluri publice organelor coercitive și factorilor decizionali, inclusiv aparatului Președintelui și Cancelariei de Stat, pentru a face lumină asupra procesului de reconstrucție a vilei prezidențiale de la Condrița și reparației clădirii Președinției de pe bulevardul Ștefan cel Mare, cele două edificii fiind proprietate publică.
Liderul Platformei Demnitate și Adevăr a declarat că, în conformitate cu prevederile Legii privind asigurarea activității președintelui Republicii Moldova, cheltuielile pentru executarea prevederilor prezentei legi se acoperă din mijloacele financiare și materiale ale Cancelariei de Stat și Aparatului Președintelui, prevăzute în bugetul de stat. Deci, legislația în vigoare nu oferă posibilitatea atragerii altor fonduri, care nu sunt contabilizate în bugetul de stat.
„Din declarațiile șefului statului, foarte seci și evazive, reiese că la reconstrucția vilei de la Condrița și reparația clădirii Președinției au fost și sunt utilizate mijloace bănești extrabugetare și de proveniență obscură. Potrivit lui Igor Dodon lucrările de reparație la Președinție sunt finanțate de către Turcia. Însă, niciun acord internațional pe acest subiect nu a fost aprobat, ratificat și publicat în conformitate cu legislația în vigoare”, a spus Andrei Năstase, subliniind că pe paginile oficiale ale Agenției Achizițiilor Publice, ale Cancelariei de Stat și Președinției lipsesc orice informație despre lucrările de construcție, atât la reședința de la Condrița, cât și la edificiul Președinției.
De asemenea, Andrei Năstase a spus că în condițiile unui „stat capturat”, cu o procuratură controlată politic și un procuror general desemnat la comandă, Platforma DA face apel către procurorii și ofițerii onești din cadrul Procuraturii Generale și, respectiv, Centrul Național Anticorupție să se autosesizeze și să inițieze un dosar penal pe marginea faptelor expuse.