logo

Platformă comună privind soluționarea conflictului transnistrean


https://www.ipn.md/ro/platforma-comuna-privind-solutionarea-conflictului-transnistrean-7965_1032928.html

Președinția, Parlamentul și Guvernul vor delega reprezentanți într-o platformă comună în vederea identificării unor mecanisme pentru a avansa în soluționarea diferendului transnistrean. Cele trei instituții își propun să ajungă la un punct de vedere comun pe care îl va prezenta Chișinăul în timpul negocierilor și a discuțiilor cu partenerii străini. Despre aceasta s-a convenit marți, 21 februarie, la întrevederea în format trilateral a conducerii țării, transmite IPN.

„Totodată au fost și câteva subiecte la care am convenit, asupra unor acțiuni pe care să le întreprindem în comun – reintegrarea țării și soluționarea diferendului transnistrean. Aici am convenit să creăm o platformă comună la nivel de experți și funcționari din cadrul Președinției, Parlamentului, Guvernului pentru a avansa în ce privește subiectul dat”, a declarat președintele Igor Dodon, la briefingul de presă susținut după întrevedere.

Șeful statului a mai spus că, per ansamblu, „astăzi a fost un început de dialog, fie și în contradictoriu”. „Dar cel puțin, pe unele subiecte de ordin social și economic sper să continuăm discuțiile, pentru beneficiul cetățenilor, care nu trebuie să sufere din cauza confruntărilor noastre politice”, a mai spus președintele.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că asupra subiectului ce ține de conflictul transnistrean, chiar dacă nu este un consens, este cel puțin o înțelegere. „E un subiect la care parțial am găsit o soluție prin a consolida eforturile. A fost agreată crearea unui grup de experți – reprezentanți din cele trei instituții – Președinție, Parlament și Guvern, prin atragerea și a unor experți independenți și internaționali. Să găsim soluțiile într-un timp optim, pe care să le propunem pe lângă dimensiunea bilaterală și în formatul multilateral consacrat – 5+2”, a DECLARAT Andrian Candu, menționând că, fără a intra în detalii cu privire la concept, cel mai important rămâne a fi integritatea teritorială a Republicii Moldova.  

La rândul său, premierul Pavel Filip a remarcat că în cadrul întrevederii de astăzi nu au fost luate decizii. Dar, dincolo de politică, au fost examinate subiecte tehnice. În opinia sa, este important să existe o comunicare și în acest sens și-a exprimat deschiderea. Premierul a spus că între Guvern și Președinție sunt anumite divergențe pe mai multe subiecte – numirea  miniștrilor, a ambasadorilor etc. și în cadrul întrevederii a încercat să explice că, dacă nu vor fi identificate soluții, pot apărea situații dificile. Prim-ministrul a mai spus că își dorește ca între instituțiile statului să existe o colaborare, nu o confruntare.