logo

Plata automată a compensațiilor în cazul deconectărilor de energie se amână


https://www.ipn.md/ro/plata-automata-a-compensatiilor-in-cazul-deconectarilor-de-energie-7967_1070563.html

Mecanismul de plată automată a compensațiilor, pe care operatorii sistemelor de distribuție energiei electrice sunt obligați să le achite consumatorilor finali, în cazul depășirii numărului și duratelor admise ale deconectărilor, se amână pentru un an. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat modificări în acest sens la Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, transmite IPN.

În proiectul, aprobat în ședința de vineri, 27 decembrie, se menționează că implementarea sistemului de plată automată presupune anumite activități legate de dezvoltarea softurilor necesare pentru colectarea datelor și facturare. Reglementatorul a stabilit implementarea etapizată a plăților automate, urmând ca acestea să fie realizate de operatorii de sistem începând cu data de 1 ianuarie 2020. În urma multiplelor solicitări din partea operatorilor, ANRE a constatat că aceștia nu pot respecta termenul de implementare a mecanismului de compensare automată a consumatorilor finali. Termenul a fost extins până pe 1 ianuarie 2021

Până pe 1 ianuarie 2021, operatorii sistemelor de distribuție vor calcula și achita compensațiile pentru depășirea duratelor admisibile ale întreruperilor programate și neprogramate în temeiul sesizării recepționate de la consumatorul final prin: apel telefonic la serviciul 24/24, poștă electronică, poștă, cerere depusă în oficiul comercial sau alte oficii de relații cu operatorul de sistem sau furnizorul de energie electrică. Compensațiile vor fi achitate de către operatorul sistemului de distribuție în termen de cel mult 30 de zile din momentul recepționării sesizării.

În aceeași ședință, Consiliul de administrație al ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică produsă de centrala electrică de termoficare a SA „CET-Nord” în mărime de 162 bani/kWh și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor în mărime de 1 220 lei/Gcal.

De asemenea, au fost aprobate regulile pieței gazelor naturale, care reglementează termenele și condițiile de organizare și funcționare a pieței gazelor naturale, precum și drepturile și obligațiile participanților la piața gazelor naturale, asigurând un cadru modern de funcționare a pieței gazelor naturale din Republica Moldova, prin reglementarea condițiilor în baza cărora vor avea loc tranzacțiile de vânzare-cumpărare pe piața angro și cu amănuntul a gazelor naturale și a serviciilor de sistem.