logo

Plasele antigrindină nu sunt populare în Moldova


https://www.ipn.md/ro/plasele-antigrindina-nu-sunt-populare-in-moldova-7966_1006692.html

Numărul producătorilor agricoli care îşi protejează culturile cu plase antigrindină este foarte mic, deşi Ministerul Agriculturii acordă subvenţii pentru acest tip de protecţie. Vicedirectorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, a declarat pentru IPN că, din 2011, statul acoperă 30% din costul lor.

În primul an de subvenţionare nu a fost făcută nicio solicitare. În al doilea an 4 producători agricoli au cerut subvenţii la instalarea plaselor antigrindină, iar în acest an numărul de agricultori este de 10 persoane. Agricultorii cel mai des îşi protejează viile şi livezile.

„Acest număr este foarte mic deoarece nu sunt atât de larg mediatizate oportunităţile pe care le oferă acest produs. Plasele antigrindină sunt un produs nou pe piaţa noastră şi agricultorii sunt insuficient de documentaţi. A doua problemă majoră în cazul utilizării plasei antigrindină este costul înalt de utilizare a acestei metode de protecţie”, a spus vicedirectorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Instalarea unei plase antigrindină costă circa 15 mii de euro pentru un hectar. Din acest cost, statul achită circa 5 mii de lei. „Dar, în general, dacă vorbim de prevenirea riscurilor, la noi agricultorii nu investesc în aceasta”, a mai spus vicedirectorul agenţiei.

Tehnologia de instalarea a plasei antigrindină consta în acoperirea terenurilor agricole cu o plasa specială, ţesută, susţinută de un sistem de stâlpi şi fire metalice.