logo

Planul Urbanistic General al capitalei există de zece ani doar pe hârtie, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/planul-urbanistic-general-al-capitalei-exista-de-zece-ani-doar-pe-hartie-declara-7967_1034037.html

Municipiul Chişinău are un Plan Urbanistic General (PUG), dar care este doar pe hârtie. Din martie 2007, de când acesta a fost aprobat de către Consiliul municipal Chişinău, practic nu s-a ținut cont de el. Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, a declarat într-o conferință de presă la IPN că este important ca orice document urbanistic elaborat să fie şi implementat. La fel este necesară reactualizarea PUG.

„S-a făcut un pas corect atunci când s-a elaborat acest Plan Urbanistic General, dar municipalitatea trebuie să meargă mai departe, să elaboreze Planuri Urbanistice Zonale, planuri urbanistice în detaliu, care să reglementeze fiecare metru pătrat din oraş. Neelaborarea şi neimplementarea acestor documente duce la realitatea pe care o trăim: la construcții ilegale, la construcții în spaţiile verzi, la această anarhie urbană care domină în oraş”, a spus Ion Ştefăniţă.

Reprezentantul Institutului de Dezvoltare Urbană, Ion Meleştean, a declarat că este nevoie de o nouă abordare a Planului Urbanistic General al municipiului Chişinău pentru o dezvoltare durabilă şi echilibrată a acestuia atât din punctul de vedere al infrastructurii, al utilităţilor publice, cât şi din perspectiva socială, culturală şi economică, pentru a satisface toate necesitățile cetățenilor.

Membrul Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural, Alexandru Corduneanu, a menţionat că orașul Chişinău, pentru a se dezvolta, are nevoie de planificare. „Avem un PUG din 2007, dar care stă pe poliţă şi la care nu s-a adresat nici una din administrațiile cu competente de profil ale Primăriei. Din păcate nu avem o planificare a dezvoltării nici la nivel central”, a spus Alexandru Corduneanu precizând că nicio instituție specializată în conservarea patrimoniului cultural nu există la nivel municipal.

Acesta a mai spus că în municipiul Chişinău este cel mai mare patrimoniu cultural din Moldova, dar nu există nicio instituție sau nici măcar o persoană care să elaboreze strategii de protecție şi conservare a acestui patrimoniu.