Nimeni nu contestă existența unor amenințări de securitate reale asupra Republicii Moldova, deoarece suntem în vecinătatea un război grav, care face victime, distruge orașe, totuși „trebuie să se facă distincție între amenințări și constatarea unor grupuri care, de exemplu, ar putea răsturna autoritățile constituționale și ar putea să comită acțiuni care pun în pericol ordinea publică, așa cum a declarat în cadrul conferinței de presă, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu”. De această părere este președintele Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu.
În cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, el a declarat că „toată lumea sănătoasă înțelege că Rusia este un stat agresor și criminal. Toate acestea ne vizează și nu numai datorită valului de refugiați, dar și prin prisma declarațiilor groaznice și vehemente prin care s-a anunțat, că Republica Moldova este următoarea țintă”.
Totuși, Munteanu spune că „Republica Moldova ca stat, chiar slab, are toate instrumentele la dispoziție pentru a nu permite unor grupuri cu cetățenie rusă sau alte cetățenii să ajungă pe teritoriul țării, dacă există suspiciuni în privința lor. Asemenea declarații trebuie să fie întărite nu doar printr-o declarație a șefului statului în cadrul unei conferințe de presă. Instrumentul prin care șeful statului poate să convingă că există anumite amenințări este ședința Consiliului Suprem de Securitate, care nu a avut loc, respectiv, nu știm care sunt faptele transmise serviciilor de securitate și în ce măsură aceste declarații au o bază factuală”.
El susține că principalul pericol pentru Republica Moldova este faptul că instituțiile statului sunt extrem de fragile.
„Serviciile speciale nu lucrează în măsura așteptărilor noastre. Armata este într-o stare incompletă și nu este echipată cu tehnică de luptă care să ne ofere o siguranță asupra viitorului. De asemenea, gradul de cooperare cu statele vecine încă lasă de dorit. De aici și până a transmite acuzații, de exemplu, că anumite partide sunt agenți de influență ai statului rus, cred că este o anumită exagerare. Da, avem partide politice care sunt condamnabile pentru legătura lor cu fraudele bancare, cu anumite vizite suspecte la Moscova. Ele trebuie să fie urmărite și monitorizate de serviciile speciale și de ASP, care oricând poate să le retragă pentru o anumită perioadă licența de funcționare. Dar nu poți să pui într-un cazan, toate partidele sau toate grupurile politice, pentru că în acest fel lichidezi pluralismul politic, un fundament central pentru civilizația europeană și pentru statul de drept pe care trebuie să-l respectăm”, spune președintele CUB.
Pe de altă parte, expertul în relațiile internaționale, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, Valentin Naumescu, este de părere că Republica Moldova se află într-un moment critic, în care Rusia și-ar dori să destabilizeze situația în țara noastră.
„Este un moment extrem de grav pentru Republica Moldova. Țara este acum în fața unui moment critic și crucial în istoria scurtă a acestui stat post-sovietic. Eu aș sugera ca aceste amenințări să fie luate foarte în serios, întrucât acest plan este plauzibil. Nu cred că această declarație a fost făcută pentru a face pe placul cuiva sau sub influența președintelui Zelenski. Momentul est grav, critic chiar”, a spus Naumescu.
Potrivit lui, decizia președintelui țării, Maia Sandu, de a ieși public și a vorbi despre riscurile de securitate este una asumată și corectă.
„De la o zi la alta, Rusia ar putea să pună în aplicare planul de destabilizare în Republica Moldova și schimbarea puterii de la Chișinău. Amenințarea este gravă, iar autoritățile statului și societatea moldovenească trebuie să ia în serios toate aceste chestiuni. Vreau să o felicit pe șefa statului Maia Sandu pentru că a decis să iasă în public și să vorbească de aceste amenințări. Din punct de vedere strategic și tactic a făcut un lucru foarte bun și a comunicat gravitatea deosebită a acestui moment pentru a nu lăsa cetățenii în situația de a fi păcăliți de imaginea unor eventuale proteste economice și sociale”, afirmă Valentin Naumescu.
Totodată, expertul spune că ceea ce se va întâmpla în săptămânile și lunile următoare, nu poate fi de perceput altfel decât încercarea de a schimba puterea de la Chișinău.
La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a declarat că „Federația Rusă își dorește schimbarea guvernării de la Chișinău încă de la începutul agresiunii asupra Ucrainei”, iar declarațiile făcute de președintele țării, Maia Sandu ,au fost făcute cu atenție din mai multe considerente, nicidecum din lipsă de substrat factual.
”Planul pe care și l-au propus cei din Federația Rusă, l-au făcut prin intermediul unor partide care deschis fac acest lucru. Vorbim de Partidul Politic „Șor”, la care s-a referit și doamna președintă. Dar și prin schimbarea la față a unor lideri politici de stânga care peste noapte au devenit de dreapta și pro-europeni. Tactica aceasta este vădită și trebuie urmărită. Instituțiile statului întreprind măsuri pentru a întoarce persoane de pe aeroportul Chișinău. Din toamnă și până în prezent au fost întoarse, nu douăzeci sau treizeci, dar vorbim de un număr destul de impunător de persoane. Șefa statului nu poate oferi toate informațiile de care dispune pentru că asta ar însemna să arate cât de mult se cunoaște din planul pus la cale de ei, dar la o anumită etapă anumite informații și acțiuni vor fi făcute publice. La Consiliul Suprem de Securitate au fost discutate anumite subiecte, dar nu toate. Sunt informații la care au acces doar primele persoane în stat. Declarația de astăzi a președintei Maia Sandu a fost făcută în contextul declarațiilor făcute de președintele ucrainean privind riscurile de securitate”, a declarat Lilian Carp.
Ieri, președintele Maia Sandu a declarat într-un briefing de presă că Federația Rusă pregătește acțiuni de destabilizare în Republica Moldova, cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, intenționați să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. „Prin acțiuni mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarant șeful statului.