logo

Planul Național de Acțiuni pentru aderarea la UE este prezentat pentru consultări publice


https://www.ipn.md/ro/planul-national-de-actiuni-pentru-aderarea-la-ue-este-7965_1099742.html

Planul Național de Acțiuni pentru Aderarea la Uniunea Europeană este prezentat pentru consultări publice de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Documentul reprezintă o etapă esențială pentru parcursul european al Republicii Moldova, înlocuind toate demersurile anterioare și care reflectă cu claritate obiectivul național, pregătirea Moldovei pentru aderarea la UE în anul 2030, precizează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, transmite IPN.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene inițiază consultările publice asupra proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Planului Național de Acțiuni pentru Aderarea la Uniunea Europeană pentru anii 2023-2027. „Acesta reprezintă un pas crucial către consolidarea legăturilor noastre cu familia europeană și va deveni temelia procesului nostru de aderare, prin care vom adapta și integra acquis-ul comunitar în legislația noastră națională. În prezent, suntem în plin proces de evaluare a corespunderii legislației naționale în raport cu legislația europeană și de atribuire a documentelor necesare pentru instituțiile responsabile de implementarea acestora. Planul dat va fi dezvoltat substanțial în urma procesului de evaluare, făcut împreună cu Comisia Europeană”, a menționat vicepremierul  Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene.

Potrivit oficialului, aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un obiectiv major pentru Moldova, iar implicarea cetățenilor este crucială pentru construirea unui viitor mai prosper în cadrul comunității europene.

Toți cei interesați sunt invitați să participe la consultările publice și să împărtășească opiniile și sugestiile lor. Propunerile și recomandările pe marginea proiectului pot fi expediate până la data de 12 octombrie 2023, în adresa persoanei responsabile: Marian Ghenadie, șef al secției Cooperare Economică și Sectorială cu UE, Direcția Integrare Europeană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.