logo

Plan de acțiuni în domeniul justiției: Cetățenii merită să beneficieze de standarde europene


https://www.ipn.md/ro/plan-de-actiuni-in-domeniul-justitiei-cetatenii-merita-sa-7967_1087786.html

Pentru următorii trei ani sunt prevăzute mai multe acțiuni care să fie realizate împreună de către Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României, potrivit celui de-al treilea Plan de acțiuni în domeniu, semnat astăzi la Chișinău în contextul ședinței comune a executivelor celor două țări. „Consider că acțiunile de cooperare în materia prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate, dar și schimbul de bune practici privind activitatea instanțelor judecătorești vor aduce plus valoare reformei sistemului nostru de justiție”, a declarat ministrul justiției al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco, transmite IPN.

Oficialul a apreciat experiența colegilor din România ca fiind foarte importantă și când vorbim despre asigurarea accesului la justiție echitabilă și transparentă. În acest sens, este binevenită preluarea de bune practici pentru buna funcționare a sistemului penitenciar, consolidarea sistemului de probațiune, dar și pregătirea profesioniștilor din domeniile juridice conexe justiție.

Manifestând gratitudine pentru deschiderea și sprijinul  oferit Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco a remarcat că „acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de suportul frăţesc al României pentru reformele sistemice, mai ales în justiţie”. „Pentru că cetățenii Republicii Moldova merită să beneficieze de standarde cu adevărat europene în tot ceea ce înseamnă justiție și stat de drept, condiții de viață, servicii medicale, sociale și educaționale”, a menționat ministrul.

Planul de acțiuni în domeniul justiției a fost elaborat ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției, dar și de necesitățile Republicii Moldova orientate spre reforma sistemului de justiție, lupta cu marea corupție și consolidarea statului de drept. Documentul a fost semnat de Sergiu Litvinenco și ministerul justiției al României, George Cătălin Șerban.