Guvernul a aprobat Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni aferent. Documentul cuprinde mai multe scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau atenua impactul acestora, transmite IPN.
Unul dintre posibilele scenarii vizează deficiențe de aprovizionare cu combustibili fosili. În acest caz producătorii, la solicitarea operatorului sistemului de transport (OST), vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere. De asemenea, vor fi implementate măsuri de reducere sau anulare a capacităților comerciale și a tranzacțiilor de export notificate.
Operatorul sistemului de transport va solicita ajutor de urgență de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Vor fi aplicate normativele de deconectare în trepte. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituțiile medicale, grădinițele și școlile, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.
Un alt scenariu descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În cazul apariției unui asemenea scenariu, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidarea rețelelor de joasă tensiune și implementarea unor programe de gestionare a cererii.
În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor aplica măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate, inclusiv prin utilizarea capacităților disponibile prin ENTSO-E.
Republica Moldova continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic, chiar dacă a înregistrat progrese semnificative, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România. Capacitatea internă de producție acoperă doar 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este limitată la doar 315 MW, insuficientă pentru a satisface cererea totală.
Proiectele de interconexiune în desfășurare, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, vor îmbunătăți situația, însă acestea nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025, precizează Ministerul Energiei.