Din 1 ianuarie, vor fi impozitate coletele poștale valoarea cărora va depăși 200 de euro. „Astăzi plafonul este de 430, dacă vin coletele pe cale avia sau maritimă și 300 – pe terestru. De la 1 ianuarie, aceste plafoane de 430 și 300 vor coborî la 200 de euro, ceea ce înseamnă că persoana, dacă o să comande de mai mult de 200 de euro, coletul se va reține la Serviciul Vamal și persoana va trebuie să achite dreptul de import, TVA și taxa vamală”, a explicat Dorel Noroc, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, la Radio Sputnik Moldova, citat de IPN.
Potrivit secretarului de stat, este vorba despre colete poștale, utilizate în scopuri personale. Faptul că anumite persoane fac comenzi online, iar apoi vând aceste produsele la piață este o activitate ilegală.
Dorel Noroc a menționat că Serviciul Vamal recepționează informația de la operatorii poștali referitor la cine este expeditorul și, respectiv, destinatarul coletelor poștale, dar și date despre conținutul și valoarea coletului. Informația este analizată prin prisma riscurilor. „Dacă persoana procură ceva în scopuri personale, nu apar întrebări. Dar dacă aceeași persoană primește în fiecare zi aceeași marfă, apar semne de întrebare, pentru că nu mai este vorba de scop personal, ci comercial”, a precizat secretarul de stat.
Dorel Noroc a mai spus că, dacă coletele sunt expediate de persoane fizice, nu de companii, și sunt adresate la fel persoanelor fizice, nu vor fi impozitate până la plafoanele în vigoare – 430 de euro (pentru coletele trimise pe cale avia/maritimă) și 300 de euro (pe cale terestră). Dar dacă coletele vin de la companii, plafonul se diminuează până la 200 de euro.
„Cu titlu informativ, în Uniunea Europeană, acest prag este de 22 de euro și din 2022 va fi zero. În Ucraina, din câte cunosc, este de 150 de dolari și tot urmează să coboare. Pentru că un plafon mare înseamnă concurență neloială. Cineva nu achită taxe și își formează o afacere”, a mai spus Dorel Noroc.