logo

PL solicită CC să se expună dacă Declaraţia de Independenţă face corp comun cu Constituţia


https://www.ipn.md/ro/pl-solicita-cc-sa-se-expuna-daca-declaratia-de-independenta-face-corp-comun-cu-c-7965_1007845.html

Deputaţii liberali au depus o sesizare la Curtea Constituţională (CC) să se expună asupra faptului dacă Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face sau nu corp comun cu Constituţia, iar în situaţia în care face, dacă poate servi ca izvor de drept la interpretarea normelor constituţionale, transmite IPN.

PL mai solicită instanţei constituţionale să precizeze care dispoziţii legale au prioritate în cazul concurenţei unor norme constituţionale în coraport cu normele din Declaraţia de Independenţă. Care este denumirea corectă a limbii de stat a Republicii Moldova şi anume: „limba română” sau „limba moldovenească” – reieşind din dispoziţiile ce solicită a fi interpretate.

Ţinând cont de faptul că normele constituţionale şi Constituţia în întregime derivă din Declaraţia de Independenţă, autorii sesizării spun că au ajuns la concluzia că, în cazul în care există prevederi ale actelor normative contrare Declaraţiei de Independenţă, ele urmează a fi înlăturate la aplicare, printr-o Hotărâre a Curţii Constituţionale.

Deputaţii liberali au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că numai după ce Curtea Constituţională se va expune asupra denumirii oficiale a limbii de stat a Republicii Moldova vor fi înlăturate scindările din societate, iar oamenii nu se vor mai împărţi în moldoveni şi români.

Anterior, deputatul liberal reformator, Ana Guţu, a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicita ca instituţia să se expună dacă în articolul 13 al Constituţiei sintagma „limba modovenească” nu se poate substitui cu  „limba română”. Curtea urma să se expună pe 12 septembrie, dar şedinţa a fost amânată.