Reforma Parlamentului, chiar dacă va fi adoptată, nu va fi aplicată în raport cu următoarea componență a legislativului, ci doar față de o ulterioară legislatură. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, spune că nimeni nu poate oferi garanții că 60% din populație va ieși la urne și își va da votul pentru această inițiativă. Potrivit lui, reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 61va putea fi aplicată față de următoarea componență, dacă vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.
Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susține că nicăieri în Europa nu există un Parlament mai mic de 101deputați. În opinia lui, PDM a înaintat această inițiativă populistă ca să bruieze alegerile parlamentare. Politicianul spune că Republica Moldova va fi taxată foarte mult de partenerii de dezvoltare și PDM trebuie să-și asume consecințele, dacă la urnele de vot oamenii vor primi prea multe buletine de vot. „PDM a propus două chestiuni care plac poporului, dar nu le poate face. Prima – „deputat de la tine din sat” și când colo va fi un de deputat la trei raioane și a doua – revocarea deputatului, dar ei știu că nu pot să facă acest lucru”, a declarat Valeriu Munteanu.
Marți, 13 noiembrie, Partidul Democrat a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să se expună cu privire la propunerea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea de a retrage mandatul de deputat de către alegători, atunci când sunt dezamăgiți de activitatea parlamentarilor.