logo

PL se face direct responsabil de posibila declanşare a alegerilor anticipate, analiză


https://www.ipn.md/ro/pl-se-face-direct-responsabil-de-posibila-declansare-a-alegerilor-anticipate-ana-7978_1004660.html

Liderul PL, Mihai Ghimpu, dar şi partidul în ansamblu, se fac direct responsabili de posibila declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, se menţionează într-o analiză elaborată de către Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, condus de analistul Anatol Ţăranu, transmite IPN.

În analiză se spune că alianţa de guvernare a căzut nu în momentul când PLDM a denunţat acordul de constituire a AIE 2, dar când PCRM şi PDM, cu susţinerea morală a PL, au votat în Parlament moţiunea de cenzură înaintată Guvernului Filat 2 de către comunişti. „Încercările de a salva situaţia prin crearea AIE 3 s-au ciocnit de poziţia intransigentă a liderului liberal, Mihai Ghimpu, care a înaintat precondiţia, incompatibilă cu cutuma democratică, de a înlătura liderul PLDM, Vlad Filat, din viaţa politică moldovenească”, remarcă autorii de la „Politicon”.

Potrivit lor, lovind în Filat, Ghimpu, fără să vrea, a lovit în propriul partid, până când un grup de fruntaşi din PL, în frunte cu prim-vicepreşedintele, Ion Hadârcă, a anunţat că partidul trebuie reformat din interior. „Încercând să localizeze dizidenţa în partid, liderul PL a purces la o amputare fatală, excluzând din partid mai mult de jumătate din fracţiunea parlamentară, doi din cinci membri ai Guvernului şi un număr impunător de lideri regionali, fapt care slăbeşte vădit potenţialul numeric, dar şi politic al partidului şi dezorganizează numeroase filiale teritoriale în ajunul posibililor alegeri parlamentare anticipate”, notează analiștii.


Potrivit „Politicon”, eventuale alegeri parlamentare anticipate se pot solda cu micşorarea numărului reprezentanţilor partidelor din fosta AIE în viitorul legislativ. În consecinţă, alegerile parlamentare anticipate pot să readucă PCRM la guvernare, fie de unul singur, fie într-o coaliţie dominată de comunişti, iar odată cu aceasta se prevede schimbarea vectorului politicei externe, de la integrarea în Uniunea Europeană la îndreptarea spre Uniunea Eurasiatică.