logo

PL: Monstruoasa coaliţie vrea să introducă cenzura în mass-media


https://www.ipn.md/ro/pl-monstruoasa-coalitie-vrea-sa-introduca-cenzura-in-mass-media-7965_1019347.html

Partidul Liberal atenţionează asupra modificărilor propuse la Codul Audiovizualului. Deputatul liberal Corina Fusu a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin aceste modificări, coaliţia PLDM-PDM-PCRM, pe care o numeşte monstruoasă, doreşte introducerea cenzurii în mass-media. Potrivit parlamentarei, proiectul de lege a fost transmis în comisii mult prea repede, iar deputaţilor li s-a cerut să se expună asupra acestuia fără ca măcar să li se permită să vadă ce prevederi conţine, transmite IPN.

Corinei Fusu spune că, sub pretextul intenţiei de protejare a spaţiului mediatic de propaganda străină, prin modificarea Codului Audiovizualului se urmăresc cu totul alte scopuri. Deputatul a menţionat că cea mai gravă propunere ţine de faptul că participanţii la dezbateri vor trebui să-şi probeze fiecare declaraţie denigratoare la adresa cuiva. Moderatorii emisiunilor vor trebui să curme discuţia sau postul TV/radio va fi sancţionat. La fel, orice declaraţie şi informaţie trebuie să aibă o sursă identificabilă. Potrivit Corinei Fusu, prin această modificare propusă se încalcă dreptul internaţional de a nu divulga identitatea surselor.

Corina Fusu a mai comunicat că noul proiect de lege interzice radiodifuzorilor publici să plaseze publicitate comercială, având dreptul doar la publicitate socială şi electorală. Deputatul a subliniat că astfel televiziunea publică Moldova 1 va fi lipsită de venituri în valoare de 1 milion de lei şi va fi mereu dependentă alocaţiile din buget, respectiv de conducerea ţării.

Deputaţii liberali propun ca proiectul de modificare a Codului Audiovizualului să fie expertizat de Departamentul media al Consiliului Europei, dar şi de către OSCE.

Deputaţii PDM-PLDM au înregistrat un proiect de modificare a Codului Audiovizualului unul din principalele scopuri ale căruia este protejarea spaţiului audiovizual autohton şi a securităţii informaţionale a Republicii Moldova. Proiectul introduce norme ce ţin de asigurarea securităţii informaţionale a statului prin consolidarea pârghiilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a nu permite derapaje care pun în pericol securitatea naţională şi existenţa Republicii Moldova. De asemenea, se interzice propaganda externă prin emisiuni informative şi politice, se majorează cota produsului autohton şi a celui difuzat în limba de stat pentru radiodifuzorii din Republica Moldova, se revede norma ce ţine de sancţionarea radiodifuzorilor şi prevede interzicerea radiodifuzorilor publici să plaseze publicitate comercială.