logo

Pirkka Tapiola descrie provocările majore simțite pe durata conducerii Delegației UE la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/pirkka-tapiola-descrie-provocarile-majore-simtite-pe-durata-conducerii-delegatie-7978_1035588.html

Șeful Delegației UE Pirkka Tapiola a descris trei provocări principale cu care s-a confruntat în timpul mandatului său în Moldova, într-un interviu pentru Agenția IPN.

Prima provocare invocată de Pirkka Tapiola este de a fi diplomat în Moldova. El afirmă că UE este aproape de tot ce se întâmplă în Moldova.

“Pe lângă relațiile politice, există o grămadă de fonduri europene pe care le alocăm Republicii Moldova”, accentuează diplomatul european, menționând că “există provocarea firească de a face ca toate instrumentele să lucreze astfel încât să se atingă scopurile noastre principale, care sunt să ajutăm țara să lucreze în interesul cetățeanului”.

A doua provocare cu care s-a confruntat Pirkka Tapiola a fost legată de așteptările cetățenilor moldoveni.

“Aș vrea să reamintesc faptul că un diplomat este, prin definiție, o „persoană din afară”. Acesta nu face parte din procesul politic intern. Uneori, liniile de demarcare sunt greu de înțeles în această țară. Pe de o parte, guvernul utilizează termenul pro-european, iar alți politicieni utilizează termenele anti-european sau pro-altcineva. Astfel, se creează așteptarea că noi vom fi implicați în procesele politice.”, explică diplomatul.

În opinia lui Pirkka Tapiola, politica internă a Republicii Moldova rămâne politica internă a Republicii Moldova, precizând că UE se poate implica atunci e vorba de problema la “implementare a valorilor noastre comune”.

A treia provocare ține de volatilitatea regiunii. El consideră că stereotipurile trebuie evitate, la fel ca și interpretările simpliste. În asemenea regiuni, în calitate de diplomat trebuie “să ajungi la miezul problemelor și să le înțelegi cât se poate de obiectiv, dar și să explici în baza cât mai multor surse celor de la Bruxelles ce se întâmplă în țară”.

Pirkka Tapiola a subliniat faptul că fiind la Chișinău a reprezentat UE. „Nu lucrez pentru Republica Moldova, lucrez pentru Uniunea Europeană, construind relațiile noastre în baza valorilor și intereselor UE, care în cazul nostru în Europa, din fericire, reprezintă același lucru.”, a conchis diplomatul european.