logo

Pilotul rus Maksim Kuzminov: Nu am vrut să contribui la crimele comise de forțele rusești în Ucraina


https://www.ipn.md/ro/pilotul-rus-maksim-kuzminov-nu-am-vrut-sa-contribui-7965_1099245.html

Maksim Kuzminov, pilotul unui elicopter rus care a dezertat în Ucraina în august curent, va primi o recompensă de 500.000 de dolari, în hrivne, scrie presa ucraineană și cea română. În aprilie 2022, parlamentul ucrainean a adoptat o lege care oferă până la un milion de dolari militarilor ruși care reușesc să treacă cu echipamente de partea Ucrainei. Mărimea recompensei depinde de tipul de echipament pe care aceștia îl predau, scrie kyivindependent.com.

Dezertarea a fost rezultatul unei operațiuni de lungă durată a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei („ГУР”) pentru a aduce elicopterul Mi-8 și pilotul acestuia în Ucraina.

Într-o conferință de presă a „ГУР” din 5 septembrie, Kuzminov a spus că încă înainte de operațiune urmărea în rețelele de socializare postările Direcției Principale de Informații și a decis să ia legătura cu instituția, după care a început o corespondență secretă. Potrivit pilotului, decizia de a fugi în Ucraina îi aparține și nimeni nu l-a obligat să se includă în operațiune.

Pilotul elicopterului rus a explicat că a dezertat pentru că „nu a vrut să contribuie” la crimele comise de forțele rusești în Ucraina, despre care crede că este o „țară minunată”. A spus că a contactat el însuși partea ucraineană și că a primit asigurări că va primi securitate pentru el și familia sa, plăți și documente noi din partea Ucrainei.

Alături de pilot, la bord mai erau doi membri ai echipajului care nu știau unde zbura elicopterul. Echipajul nu avea arme la ei, așa că după aterizare, ceilalți doi membri ai echipajului nu puteau schimba situația, în special, pentru că navigatorul nu avea abilități de pilotaj. „Îi linișteam pe camarazi, spunând că totul va fi bine, că aici locuiesc oameni buni, că nu se va întâmpla nimic rău pentru noi. Dar a început să le fie frică, să manifeste agresivitate, au fugit din elicopter spre graniță și au fost uciși”.

Kuzminov a spus că înainte de operațiunea specială, a avut în armata rusă misiuni cargo și de transportare a personalului. Acest lucru s-a întâmplat în principal pe teritoriul Federației Ruse, dar, uneori, și în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei. A vizitat, în special, orașele Mariupol și Berdiansk. Pilotul a precizat că nu a participat la bombardarea teritoriului Ucrainei.

Potrivit pilotului, părinții lui au susținut decizia fiului, la fel ca și familia, de a lua parte la operațiunea specială a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării. Ei au fost evacuați din timp din Rusia și se află pe teritoriul Ucrainei.

Evadarea a avut loc din Kurskul rusesc în regiunea Harkov. O parte din traseu pilotul a ghidat mașinat la altitudinea cea mai jos posibilă, în regim de tăcere radio. La traversarea graniței, asupra elicopterului s-a deschis foc, probabil că erau rușii. În urma tirului cu arme de calibru mic, Kuzminov a fost rănit. Potrivit surselor Censor.NET, elicopterul a rămas complet intact în urma operațiunii și va reînnoi componența flotei aviatice ucrainene după ce echipamentul acestuia va fi studiat în detaliu.

El a adăugat că nu mai are contact cu alți soldați ruși cu care a servit, dar că ar dori să le transmită că nu există fasciști sau naziști în Ucraina, așa cum susține propaganda rusă.

Povestea a fost prezentată în documentarul „Piloți ruși doborâți”, difuzat de televiziunea ucraineană în seara zilei de 3 septembrie. Filmul a dezvăluit modul în care a fost planificat și efectuat transferul, iar Kuzminov a făcut apel la alți piloți ruși să îi urmeze exemplul.

„Dacă faceți ceea ce am făcut eu, acest gen de lucru, nu veți regreta deloc. Veți fi asigurați pentru tot restul vieții cu absolut totul”, a declarat Kuzminov.

Kuzminov a furnizat „date valoroase despre aviația armatei ruse, sistemele de comunicații și rețeaua de aerodromuri”, potrivit documentarului.

Presa europeană precizează că Andrei Iusov, unul din conducătorii „ГУР”, fiind întrebat despre viitorul transfugul rus, a spus că în armata ucraineană există „unități formate din foști cetățeni ai Federației Ruse și chiar actuali cetățeni ai Federației Ruse, care au condamnat războiul criminal al Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei și astăzi, cu armele în mână, luptă împotriva regimului Putin, pentru libertate. și independența Ucrainei. Prin urmare, da, un astfel de scenariu este posibil, alegerea este la latitudinea pilotului în cauză”.