logo

Pierderile acuzate în agricultură nu coincid cu realitatea, minister


https://www.ipn.md/ro/pierderile-acuzate-in-agricultura-nu-coincid-cu-realitatea-minister-7966_1034451.html

Pierderile în agricultură acuzate în urma ninsorilor de la sfârșitul lunii aprilie sunt diferite de cele constatate de către experții Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Au existat situații în care direcțiile raionale au raportat pierderi de 100%, iar în urma verificărilor la fața locului s-a stabilit că sunt compromise doar 10% din culturile agricole. Ministerul a decis să instituie două comisii pentru verificarea informațiilor parvenite din teritoriu, o comisie pentru horticultură și alta pentru fitotehnie, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Iurie Uşurelu, a comunicat că vor fi organizate inspecții suplimentare pentru a stabili gradul real de afectare a suprafețelor agricole.

Vasile Șarban, șef de direcție, a spus că suprafețele cu floarea soarelui, inundate ca urmare a topirii bruște a zăpezii, nu au fost afectate în măsura în care s-a crezut inițial deoarece plantele nu au dezvoltat încă la acea vreme rădăcină și își vor putea continua procesul normal de creștere.

Cât privește plantațiile pomicole, pagubele vor fi evaluate în a doua jumătate a lunii iunie. „Cum s-a stabilit gradul de afectare în teritoriu nu pot să spun, dar îl considerăm nu prea profesionist”, a declarat Vasile Șarban, subliniind că o parte din pagubele suportate țin în mare parte de faptul că agricultorii nu iau măsuri de protecție a plantațiilor, nu le tratează împotriva dăunătorilor, ceea ce va afecta volumul de fructe din acest an.

Valeriu Cebotari, șef-adjunct de direcție, a spus că în cazul plantațiilor de viță de vie temperaturile din 20-24 aprilie nu au fost critice pentru că via nu era la faza de creștere a lăstarilor. Totuși au fost parțial afectate plantațiile tinere, care nu au rezistat la stratul gros de zăpadă. Direcțiile raionale au raportat pagube pe o suprafață de circa 15 mii de hectare de culturi multianuale și viță de vie, însă și această informație urmează să fie verificată de specialiștii care se vor deplasa în teritoriu.