Piaţa de locuinţe în Moldova urmează tendinţele de stabilizare ale pieţei mondiale, experţi AMIC
https://www.ipn.md/ro/piata-de-locuinte-in-moldova-urmeaza-tendintele-de-stabilizare-ale-7966_975838.html
În lunile martie-aprile 2009, s-a atestat o tendinţă de creştere a vânzărilor de locuinţe pe piaţa R. Moldova. Tendinţa este stimulată, inclusiv, de aceleaşi orientări de pe piaţa mondială, afirmă experţii Agenţiei Municipale de Ipotecă din Chişinău AMIC, citaţi de Info-Prim Neo.
Potrivit lui Nicolae Rusu, şef secţie vânzări a întreprinderii, în luna martie 2009, vânzările de apartamente ale AMIC au crescut simţitor, iar în general pe piaţa de imobil pe segmentul persoanelor fizice au fost comercializate locuinţe de mai mult de două ori decât în luna februarie. Aceasta s-a întâmplat, în special, datorită faptului că organizaţiile de construcţie au operat reduceri importante de preţuri. În martie, un metru pătrat de locuinţă pe piaţă a atins cifra de 750 euro, cu 2% mai puţin decât în februarie şi cu circa 10% mai puţin decât în noiembrie 2008.
Nicolae Rusu face trimitere la publicaţia BusinessExpert, care explică această creştere de vânzări prin faptul că, pentru a acumula cât mai multe surse financiare, companiile de construcţii au scos la vânzare chiar şi apartamentele „îngheţate” pentru investiţii durabile. Preţul total al locuinţelor expuse spre realizare în capitală este de 246 mln Euro, cu 10 mln mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru denotă că piaţa imobiliară are tendinţe de stabilizare şi o eventuală scădere a preţurilor la locuinţe este puţin probabilă.
Potrivit expertului, aceleaşi tendinţe de creştere se constată şi în alte capitale ale lumii. Spre exemplu, Centrul consultativ-analitic „МИЭЛЬ” din Rusia anunţă că, în aprilie, pe piaţa primară a Moscovei, preţul mediu al ofertei a crescut cu 2,7%, iar de la începutul anului curent creşterea înregistrată a atins cifra de 7,3%. Apartamentele de clasă medie din blocurile noi de locuit au înregistrat o creştere nesemnificativă de preţ – circa 1%, iar preţurile la locuinţele de clasă econom au crescut cu aproximativ 10%.
În Marea Britanie, în luna mai, creşterea preţurilor pentru locuinţe a fost cea mai mare de pe întreg parcursul ultimului an, crescând în medie cu 2,2%, comparativ cu luna aprilie. În Londra, spaţiul locativ s-a scumpit cu circa 2,7%.
În SUA, în luna mai indicele de încredere a Asociaţiei Naţionale a constructorilor privind locuinţele a crescut cu 16 puncte, atestând cea mai înaltă rată din luna septembrie 2008. Experţii Centrului consultativ-analitic „МИЭЛЬ” sunt siguri că acestea sunt semne clare ale ameliorării crizei spaţiului locativ.
În contextul creşterilor de pe piaţa mondială, Nicolae Rusu afirmă că Moldova este, în mod obiectiv, ataşată de tendinţele generale în domeniu şi dă dreptate prognozelor anterioare ale experţilor privind stabilizarea actuală a pieţei imobiliare interne şi creşterea uşoară a preţurilor în lunile de vară.