logo

Petru Macovei: Accesul la informația de interes public s-a înrăutățit


https://www.ipn.md/ro/petru-macovei-accesul-la-informatia-de-interes-public-s-7967_1073263.html


În scurta perioadă, când a existat Guvernul de coaliție PSRM - blocul ACUM, au fost anumite tendințe de îmbunătățire în ceea ce privește accesul la informația de interes public. Ulterior, după instalarea Guvernului actual, evoluțiile presei independente au încetat și accesul la informația de interes public s-a înrăutățit, iar în contextul pandemiei de COVID-19, lucrurile chiar au degradat. De această părere este Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente.

Solicitat de IPN, cu ocazia lansării Zilelor Libertății Presei, Petru Macovei a declarat că toate instituțiile media din țară sunt vulnerabile și se confruntă cu provocări în cursul lor de dezvoltare. „Ținând cont de faptul că piața publicitară din țara noastră este foarte mică și controlată și ea de grupuri de interese politice, media nu are la momentul actual posibilitatea de dezvoltare, deoarece veniturile din publicitate sunt foarte mici și fluxurile din banii de publicitate sunt direcționate pe criterii politice”.

Potrivit directorului API, Consiliul Audiovizualului nu a făcut absolut nimic pentru ca audiovizualul din Republica Moldova să se dezvolte, ci „a servit interesele proprietarilor de holding-uri mediatice”. „Consiliul Audiovizualului nu este un garant real al interesului public în audiovizual. Presa locală din Republica Moldova este, în continuare, într-o situație foarte dificilă, care este determinată atât de veniturile mici din publicitate, cât și de încercările la nivel local al autorităților din raioane de a-și subordona anumite instituții media. Per ansamblu, presa se confruntă cu două mari probleme: interferențele politice și subdezvoltarea economică”, a spus Petru Macovei.

Pentru a îmbunătăți situația presei din Republica Moldova, acesta consideră că ar trebui să existe în țară politici publice de susținere a dezvoltării instituțiilor media independente sau programe de suport pentru instituțiile media și pentru jurnaliști, care, în contextul situației pandemice din țară, se află și ei în prima linie, pentru că trebuie să informeze corect oamenii.

„În țara noastră nu s-a făcut lucrul acesta și m-aș mira că se va face. Va fi din nou invocat faptul că suntem o țară mică și săracă. În același timp, sunt absolut convins că dacă ar exista mai puțină corupție, ar exista mai mulți bani și pentru medicină, și pentru alte domenii, dar și pentru programe de suport pentru media independentă și obiectivă”, a declarat directorul executiv al API.

Cu ocazia Zilelor Libertății Presei, în acest an este lansată și „Cartea Albă a mass-media”. Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, a precizat că în „Cartea Albă a mass-media” se găsesc un șir de media care, pe parcursul anilor, au reușit să rămână independențe din punct de vedere politic. „Au încercat și au reușit să reflecte corect evenimentele și am făcut istorii despre ei, adică am povestit de unde au pornit, unde au ajuns și ce au reușit să facă”, a spus Nadine Gogu.

„Noi, ca organizație neguvernamentală, care monitorizează, stă cu ochii pe ce fac guvernanții, dar și pe ce face mass-media, rolul nostru este și să susținem presa independentă, jurnaliștii independenți. E bine să cunoască și publicul despre aceste media care, în pofida greutăților financiare, problemelor care sunt, oricum se încăpăținează și reușesc să rămână independenți de factorul politic”, a adăugat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Anul acesta, evenimentele organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent cu prilejul Zilelor Libertății Presei sunt realizate sub sloganul Interesul public bate „starea de urgență”.