logo

Petru Lucinschi: După alegeri am putea din nou ajunge într-o situaţie dificilă


https://www.ipn.md/ro/petru-lucinschi-dupa-alegeri-am-putea-din-nou-ajunge-intr-7965_1015728.html

Ex-preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, regretă că „nemulţumirea este laitmotiv în ţară”, iar din această cauză după alegerile parlamentare „din nou am putea ajunge într-o situaţie dificilă, deoarece va fi imposibilă crearea unei majorităţi parlamentare”, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Fără mituri”, realizată în studioul publicaţiei „Panorama”, Petru Lucinschi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că problemele importante ale statui „de multe ori sunt rezolvate nu în birourile de lucru, ci undeva la dineuri. Aşa funcţionează clanurile”.

„Deciziile majore sunt luate nu de Guvern sau de Parlament, ci de partidele pe care le conduc oameni fără funcţii în stat. După aceste principii se conduc toate partidele: liberalii, democraţii, liberal-democraţii. Partidele decid numirea funcţionarilor, hotărăsc ce legi trebuie adoptate. Sper că după alegeri se va schimba ceva, deşi mi-e teamă că putem din nou ajunge într-o situaţie dificilă, şi va fi imposibilă formarea unei majorităţi parlamentare”, a spus ex-preşedintele Republicii Moldova.

Comentând probabilitatea consolidării la putere a partidelor pro-ruse şi ameninţările la adresa politicii externe a Republicii Moldova, Lucinschi recomandă „să ne gândim la viaţa reală, adică la faptul că ţara primeşte fonduri uriaşe pentru modernizare: se construiesc drumuri şi altă infrastructură”. „Ce vor face cei din stânga sau din extrema dreaptă în situaţia în care e nevoie de bani pentru dezvoltarea ţării? Personal pledez pentru o politică echilibrată şi consider integrarea europeană un factor pozitiv”, a mai spus al doilea preşedinte al Republicii Moldova.