Petru Buburuz: „La 27 august 1991 a fost semnat Actul de Independenţă faţă de România, nu şi de URSS”
https://www.ipn.md/ro/petru-buburuz-la-27-august-1991-a-fost-semnat-actul-7965_971237.html
Petru Buburuz: „La 27 august 1991 a fost semnat Actul de Independenţă faţă de România, nu şi de URSS”
Protoiereul Petru Buburuz, consilier al Mitropoliei Basarabiei, care a binecuvântat, la 27 august 1989, prima Mare Adunare Naţională din Chişinău, este convins că, la 27 august 1991, a fost semnat Actul de Independenţă faţă de România, nu şi de URSS. „S-a dovedit până la urmă că am „reuşit” să obţinem independenţa faţă de România şi să mergem la indicaţia conducerii drept spre Kremlin, în direcţia căruia s-au uitat toţi preşedinţii R. Moldova de la Independenţă încoace”, a declarat pentru Info-Prim Neo Petru Buburuz.
Protoiereul speră că Dumnezeu le va aranja în aşa fel ca românii de pe ambele maluri ale Prutului să fie iarăşi un nem, o Biserică, o credinţă, o speranţă. El afirmă că în aceşti 17 ani de independenţă, dar în special în anii guvernării comuniste, conducerea s-a întors cu spatele la popor, la problemele lui, purtând doar grija veteranilor securităţii şi ai armatei sovietice. „Am câştigat independenţa pentru ca duşmanii poporului să se bucure de ea. Aceştia sunt conducătorii impuşi cu sila, sub ameninţare, iar noi continuăm să fim robii ocupaţiei ruseşti”, a spus Petru Buburuz.
Potrivit lui, marea bătălie între forţele binelui şi răului va fi dată în perioada electorală, iar Independenţa va fi folosită în scopuri meschine de cei ce nutresc în continuare vise de înrobire a poporului.
Acum 17 ani, la 27 august 1991, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, părintele Petru Buburuz a cerut să se schimbe data sărbătorii, dar deputaţii nu au luat în seamă argumentele preotului că în seara acestei zile se oficiază Prohodul Maicii Domnului în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Unii clerici afirmă că în pofida faptului că pe 27 august este zi de post şi în toate bisericile Moldovei se săvârşeşte Prohodul Maicii Domnului, în ţară au loc mari serbări, dansuri, distracţii, care culminează cu focuri de artificii.
Astfel, în timp ce în Catedrala „Naşterea Domnului” este oficiată una dintre cele mai importante şi frumoase slujbe, la câteva zeci de metri, lumea se distrează sub sunetele amplificate de zeci de mii de waţi, serveşte băuturi alcoolice, mănâncă de frupt, se ceartă, dansează printre tone de deşeuri, adesea folosind pereţii Catedralei în loc de WC.
Aceşteia spun că, datorită acestei pângăriri Moldova a rămas, precum în epoca comunistă, într-un întuneric profund materialist, iar între Marea Adunare Naţională de la 27 august 1991 şi conducerea R. Moldova, cum a fost, aşa şi a rămas o prăpastie de netrecut.