logo

Petiție: Asigurați procesul de învățare la distanță pentru toți elevii!


https://www.ipn.md/ro/petitie-asigurati-procesul-de-invatare-la-distanta-pentru-toti-7967_1073135.html

Reprezentanții asociației obștești „Părinți Solidari” își exprimă îngrijorarea cu privire la modul de organizare a procesului educațional la distanță și lipsa accesului la educație pentru unele categorii de elevi. Într-o petiție adresată premierului Ion Chicu și ministrului educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, semnatarii solicită asigurarea accesului la platformele digitale pentru toți elevii și prezentarea unor măsuri concrete privind finalizarea acestui an școlar, astfel încât anumite categorii de elevi să nu fie discriminate, transmite IPN.

În petiție se menționează că, deși învățământul online a devenit obligatoriu în această perioadă, la nivel național există un număr considerabil de copii care nu au acces la internet și nici nu dispun de tehnologii informaționale necesare pentru a participa la astfel de lecții. Autorii petiției fac referire la un sondaj la sfârșitul lunii martie 2020, la care au participat 5247 de tineri din toate regiunile țării. Potrivit acestuia, 45% din cei intervievați au menționat că cunosc elevi care nu au acces la tehnologii informaționale sau internet și nu pot participa la lecțiile online.

Totodată, conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2018 înzestrarea gospodăriilor cu calculatoare era de 62% în mediul urban și 42% în mediul rural. Faptul că o familie unde sunt doi sau mai mulți elevi dispune de un singur calculator, de asemenea poate fi considerată o barieră. De acces la internet fix în bandă largă dispuneau 48,7% de gospodării, dintre care 61% erau din mediul urban şi doar 39% – din mediul rural. Astfel, există o discrepanță substanțială între localitățile urbane și cele rurale privind accesul la internet care ar permite desfășuarea lecțiilor în regim online.

Reprezentanții „Părinți Solidari” menționează că, de la începutul crizei COVID-19, Ministerul Educației nu a comunicat public despre măsurile luate prin care elevilor din mediile dezavantajate să le fie asigurat dreptul constituțional la educație, cel mai probabil din cauza țintirii măsurilor pe termen scurt. Însă, elevii care nu au acces la resursele digitale și nu se pot conecta la procesul de învățământ la distanță sunt în continuare neglijați.

Autorii petiției solicită identificarea numărului de copii care, începând cu 11 martie 2020, nu au avut acces la învățământul online. Se solicită efectuarea achizițiilor și dotării cu tehnică de calcul în regim de urgență pentru toți elevii care nu au acces la internet și nici nu dispun de tehnologii informaționale necesare pentru a participa la la  lecțiile online. De asemenea, se solicită asigurarea unui proces educațional eficient pe platformele digitale pentru învățământul la distanță.