logo

Peter Michalko: UE urmărește funcționarea tuturor organelor și instituțiilor de stat


https://www.ipn.md/ro/peter-michalko-ue-urmareste-functionarea-tuturor-organelor-si-institutiilor-de-8004_1048403.html

Uniunea Europeană urmărește funcționarea tuturor organelor și instituțiilor de stat din Republica Moldova. Justiția trebuie să fie independentă, dar nu selectivă, iar instituțiile funcționale și independente. Declarația aparține șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru IPN.

Ambasadorul UE s-a referit în special la instituțiile cu funcție de regulator, inclusiv în domeniile audiovizual, anti-monopol etc. „Un exemplu în acest sens a fost adus cel al Comisiei Electorale Centrale. Au fost în trecut mai multe momente în care această independență a fost pusă la îndoială. Toți își amintesc situația de după alegerile din Chișinău din anul 2018, când chișinăuienii nu avut posibilitatea să aibă primarul pe care l-au ales”, a declarat Peter Michalko.

În ceea ce privește justiția, în opinia oficialului european, este foarte important să nu existe suspiciuni de atitudine selectivă care ar putea duce la nerespectarea dreptului la un proces echitabil, la condiții inadecvate pentru oameni ce se află în instituțiile justiției, inclusiv în penitenciare, în ceea ce ține de respectarea drepturilor omului și libertăților cetățenești.

Despre domeniul mass-media, Peter Michalko a dat asigurări că existența presei independente, starea presei libere, respectarea drepturilor cetățenilor la informații, sunt priorități pentru Uniunea Europeană. „Noi știm că aceasta este o precondiție pentru orice societate sănătoasă. Aceasta este experiența continentului european după căderea regimurilor totalitare care au controlat informația în totalitate și când țările au revenit la sistemul democratic, existența presei libere a fost o condiție necesară pentru aceasta. Pentru respectarea standardelor democrației în fiecare zi, existența presei libere și independente este o necesitate pentru că oamenii își fac alegerea în fiecare zi. Societatea trebuie să fie una informată, bazată și pe pluralismul informației, dar și pe informarea obiectivă. Pentru aceasta trebuie să existe condiții”, a afirmat oficialul european.

Potrivit lui, în Republica Moldova în anii precedenți s-a observat o dezvoltare nu prea pozitivă în acest domeniu. Ziare care 10 ani în urmă acum nu mai există din mai multe motive, în special cele care au limitat condițiile de existență a presei independente din Republica Moldova. „Dacă vorbim despre televiziuni și mijloacele electronice de informare, accesul la piața de publicitate a fost limitat. Auzim despre crearea unui cartel care limitează accesul mai ales pentru cei independenți și mai mici, dar care sunt vocile importante în societate pentru informarea cetățenilor, cărora li se limitează accesul la piața de publicitate și asta limitează posibilitatea lor de a supraviețui. Dar asta cu siguranță nu poate să fie considerată o dezvoltare pozitivă și aceasta ar limita posibilitățile societății de a se dezvolta și educa cetățeni cu pluralism de opinie, cu acces la informare”, a notat șeful Delegației UE.

Potrivit lui, acestea sunt aspecte foarte importante și Uniunea Europeană va continua să susțină presa liberă și să implementeze proiecte care au acest scop, dar și pe jurnaliștii care lucrează în mijloace de informare „pentru că este vorba mai mult decât supraviețuire economică, este vorba și despre sănătatea societății”.