Uniunea Europeană este un partener al Republicii Moldova care este alături și care va cere respectarea angajamentelor asumate. Acest lucru se vede și în toate reacțiile UE care au avut loc în ultimul timp. Declarația a fost făcută de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu acordat pentru TVR Moldova, transmite IPN.
„În fiecare zi trebuie să ne gândim la noi posibilități de cooperare cu respectarea angajamentelor asumate și aceasta este în primul rând așteptarea cetățenilor Republicii Moldova” a afirmat oficialul european. Peter Michalko susține că atenția asupra a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este foarte mare atât la Bruxelles, cât și în capitalele tuturor statelor membre ale UE. Acest lucru nu a început acum, este vorba despre un proces mai îndelungat și care a început atunci când situația a cerut această atenție. „Introducerea precondițiilor politice a fost consecința acestei atenții, dar și a cunoștinței realităților din Republica Moldova atât la nivelul instituțiilor europene, cât și la nivelul statelor membre. Vreau să subliniez că și miniștrii de externe din țările membre la ultima reuniune din luna iulie au discutat situația din Parteneriatul Estic și și-au exprimat îngrijorarea față de situația din Republica Moldova”, a afirmat șeful Delegației UE.
De asemenea, Peter Michalko a declarat că stoparea primei tranșe a asistenței macrofinanciare a fost o consecință că precondițiile pentru acordarea acestei tranșe nu au fost îndeplinite, precondiții care au fost semnate și asumate de Republica Moldova prin Memorandumul de înțelegere din luna noiembrie a anului trecut. În document este stipulat foarte clar, în articolul 14, că este vorba despre respectarea standardelor democratice, respectarea statului de drept, a drepturilor omului. „Din păcate nevalidarea alegerilor pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău care s-a făcut într-un mod netransparent este o măsură fără precedent. Un asemenea precedent nu a mai fost în istoria electorală a Republicii Moldova. Toate acestea sunt în contradicție cu acel angajament semnat în noiembrie anul trecut și de aici reies reacțiile din partea instituțiilor Uniunii Europene și a statelor membre”, a spus diplomatul.
„Relația noastră nu este despre bani și asistență, baza relațiilor noastre trebuie să fie valorile, care sunt comune, valorile europene care trebuie respectate. Acest lucru ni-l dorim noi cei din Uniunea Europeană, dar și cetățenii Republicii Moldova vor să trăiască într-o societate în care aceste valori sunt o realitate. De aceea, respectarea acestor valori trebuie să fie o prioritate”, a continuat Peter Michalko. Potrivit lui, chiar dacă prima tranșă a suportului macro-financiar a fost suspendată, mai există peste 150 de proiecte în derulare în diferite regiuni ale Moldovei cu scopul de a susține oamenii.
Oficialul susține că este necesar ca la alegerile parlamentare să fie respectate toate standardele democratice, astfel ca alegerile să fie libere și corecte. Aceasta nu înseamnă doar ziua de vot, dar și campania electorală, asigurarea dreptului candidaților și a alegătorilor, accesul candidaților la mass-media, condiții egale pentru toți candidații.