logo

Peter Michalko: După această criză, necesitatea reformelor va fi și mai mare


https://www.ipn.md/ro/peter-michalko-dupa-aceasta-criza-necesitatea-reformelor-va-fi-8004_1072475.html


Principalele măsuri care se impun în prezent țin de prevenirea răspândirii epidemiei cu noul tip de coronavirus. După depășirea acestei crize, cu siguranță, necesitatea reformelor va fi și mai mare și aceasta pentru a accelera revitalizarea în mai multe domenii. Declarațiile aparțin șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și au fost făcute într-un interviu video pentru IPN.

Peter Michalko a menționat că deocamdată nu sunt vizibile toate consecințele pandemiei de COVID-19. Și este important ca acum societățile să fie concentrate asupra prevenirii răspândirii virusului și asupra sănătății publice. Ulterior, după această perioadă complicată, o să urmeze acțiuni pentru reînnoirea vieții economice, pentru continuarea activităților legate de comerț, cooperare economică etc. Potrivit oficialului, este clar că va fi importantă orice măsură care poate să ajute societății să se dezvolte.

Ambasadorul susține că necesitatea reformelor va fi și mai mare după depășirea acestei pandemiei. Acestea vor fi necesare pentru a deschide pentru țară, pentru societate posibilitatea de a-și reveni mai repede la nivel economic și social, precum și pentru a progresa. Astfel, reformele și schimbările, în condiții de post-criză, vor fi și mai mult actuale. Ele vor fi necesare pentru a stimula oportunitățile pentru investiții, acest aspect fiind important pentru că reprezintă o perspectivă pentru societate, pentru angajați, care vor putea continua munca, vor continua să ia salarii etc.

Potrivit lui Peter Michalko, la nivelul Uniunii Europene se iau măsuri pentru a proteja angajații afectați de situația actuală. Este vorba de măsuri pentru a crea condiții ca întreprinderile să poată să supraviețuiască în această perioadă complicată, apoi să-și reia activitatea, iar angajații să revină la locurile de muncă. Este pusă la cale o inițiativă la nivel de UE cu privire la investiții ca răspuns la această criză pentru care se prevăd 37 de miliarde de euro.

Oficialul european a declarat că UE nu uită nici de țările partenere, printre care și Republica Moldova. Și în acest sens se va ține cont de ceea ce este necesar și ce inițiative pot fi lansate pentru statele partenere, de exemplu, pentru a susține întreprinderile mici și mijlocii, care probabil vor fi cel mai mult afectate. Peter Michalko a mai spus că este important ca reformele necesare să fie implementate astfel încât revitalizarea să fie cât mai rapidă.

Interviul acordat Agenției de presă IPN de către șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, este parte a ciclului „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, susținut de Fundația germană Hanns Seidel.