logo

Peter Michalko: Diferența dintre relațiile economice și cele politice o face factorul uman


https://www.ipn.md/ro/peter-michalko-diferenta-dintre-relatiile-economice-si-cele-politice-o-face-fact-7965_1039875.html

În ultimul timp, relațiile Uniunii Europene cu Republica Moldova au evoluat sub aspect economic mai bine decât sub aspect politic și o parte din diferență poate fi pusă pe seama factorului uman. Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko a formulat această opinie în interviul acordat Agenției IPN, în cadrul căruia au fost analizate rezultatele realizării Acordului de Asociere și Liber Schimb în anul 2017.

„Integrarea economică deschide pentru Republica Moldova accesul la cea mai mare piaţă din lume, dacă ne uităm la puterea pieţei, cinci sute de milioane de consumatori din Uniunea Europenă, cu mare capacitate de plată. Cu condiția să fim la acelas nivel al standartelor. În schimb, Republica Moldova are acces şi la asistenţa Uniunii Europene pentru a ajunge la aceste standarte, ceea ce este important nu numai pentru a exporta în Uniunea Europeană, dar şi în toată lumea. În acelaşi timp, acest fel de relaţie, bazată pe integrarea economică, este cea mai bună carte de vizită, sau, dacă doriţi, invitaţie pentru investitorii cate pot să fie siguri, că, deschizând afacerea în Republica Moldova, vor avea accesul la această piaţă europeană”, a spus Șeful Delegației UE la Chișinău.

„În ceea ce privește relaţia de asociere, aceasta este faza tipică pentru ţările care trec prin procesul de tranziţie, de transformare, de reforme care nu au dimensiune doar economică, ci și de transformare a societăţii ca atare. Această relaţie este bazată pe valorile comune menționate în preambului Acordului de Asociere”, a afirmat Peter Michalko.

În consecință, diferența dintre nivelul de realizare a prevederilor Acordului pe cele două componente ale sale „se poate explica și prin faptul că în procesele de integrare economică sunt implicați mai mult factori obiectivi, sub formă de standarde, de exemplu, pe când celelalte domenii legate de transformarea societății țin în mare parte de factori subiectivi, de exemplu, de natură politică, de mentalitate, tradiții, pregătire profesională etc”, a precizat el.

Pe acest fundal, componenta economică a relațiilor moldo-comunitare a cunoscut în 2017 o dezvoltare superioară celei social-politice. „Încă nu avem rezultatele finale ale schimbului commercial pentru tot anul, dar cred că putem să spunem cu siguranţă că traiectoria este una de creştere semnificativă, în condițiile când două treimi din totalul exporturilor Republicii Moldova merg spre piaţa europeană. Șaptezeci la sută din acest export sunt produse industriale, fapt care are două aspecte positive. Primul este că există potenţialul mare în domeniul agroalimentar şi al doilea este dovada potenţialului mare de a atrage investiţii pentru producţia industrială cu valoare adăugată înaltă, iar aceasta înseamnă locuri de muncă şi salarii bune pentru moldoveni”, a concluzionat Ambasadorul Peter Michalko.