logo

Peter Michalko: „Cuvântul-cheie în noile politici ale UE este „împreună”. Interviu IPN


https://www.ipn.md/ro/peter-michalko-cuvantul-cheie-in-noile-politici-ale-ue-7978_1072575.html

Cum comunică reprezentanții UE cu autoritățile moldovenești și cu societatea moldovenească în perioada de carantină?; Cum gestionează UE situația actuală, care sunt responsabilitățile comune și ale țărilor membre în parte?; Cum funcționează principiul solidarității stipulat în altele de constituire a UE?; Cine și cum poate traversa hotarele UE și cum se realizează schimburile comerciale în UE și cu UE?; Care este situația actuală și de viitor a economiei UE și a angajaților din UE?; Pentru ce sunt prevăzute cele 37 de miliarde de euro menționate într-o nouă inițiativă?; Ce scop poate avea campania de dezinformare îndreptată împotriva UE pe timp de pandemie?; Ce prevede documentul întitulat „Parteneriatul Estic: noi obiective de politică dincolo de 2020, ce beneficii noi obține Republica Moldova și ce sarcini noi se pun în fața ei?”. Despre aceste și alte lucruri importante pentru relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană – în interviul video, realizat de Valeriu Vasilică, la finele săptămânii trecute cu Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Peter Michalko.
---


- IPN: Excelență, bine ați venit la IPN, fie și în această formă virtuală! Avem două motive foarte serioase pentru a realiza acest interviu și un motiv foarte serios pentru a-l realiza în acesta formă de la distanță. Forma interviului ne-o dictează necesitatea de a limita contactele personale ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului de tip nou, dar și necesitatea de a demonstra că nevoia societății de comunicare poate fi satisfăcută și în aceste condiții speciale. Dumneavoastră personal, Delegația UE la Chișinău are la dispoziție toate instrumentele necesare de comunicare cu societatea moldovenească și cu autoritățile moldovenești în această perioadă?

- Peter Michalko:
Da, în aceste zile, în aceste timpuri mai complicate, noi comunicăm în mod intensiv și cu autoritățile Republicii Moldova și cu toți partenerii în Republica Moldova. Sigur că și pentru noi este important și necesar să respectăm regulile care țin de siguranța de sănătate, am aplicat aceste măsuri pentru limitarea contactelor și majoritatea colegilor lucrează de acasă. Este foarte bine că trăim în perioada în care dezvoltarea tehnologiilor ne dă această posibilitate de a continua activitățile chiar fiind în această situație complicată. Suntem în legătură constantă cu partenerii noștri, cu autoritățile, am avut și astăzi câteva convorbiri prin telefon cu membrii Guvernului, cu alți parteneri. Suntem activi în spațiul digital, prin paginile noastre de Internet, de Facebook ș.a.m.d. Lucrăm în continuare împreună cu colegii noștri de la Bruxelles pentru desfășurarea proiectelor și altor activități care sunt în planul nostru de lucru.

- IPN: După cum spuneam, astăzi avem de discutat două teme speciale de mare interes pentru societatea moldovenească: 1) Despre situația din statele Uniunii Europene în contextul crizei cu coronavirus și cum se corelează aceasta cu situația din Republica Moldova și 2) Despre noile obiective de politică formulate recent de Uniunea Europeană pentru statele din Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova. Într-o anumită măsură, temele respective se interpătrund, dar, pentru claritate, să le abordăm separat.

Mai întâi, cum au reacționat instituțiile UE la noua provocare creată de COVID-19 la început și cum gestionează situația în perioada actuală? Ce mecanisme comune activează UE pentru prevenirea răspândirii și minimizarea efectelor pandemiei?

- Peter Michalko:
După cum știți, anumite măsuri sunt luate la nivelul Uniunii Europene, altele - de țările membre, pentru că mai multe competențe în ceia ce privește domeniul respectiv sunt atribuite țărilor membre. Comisia Europeană coordonează o reacție comună la nivel european, mă refer atât la măsuri de prevenire a răspândirii acestei epidemii, cât și la cele ce se referă la prevenirea impactului economic și social pe care această criză poate să-l aibă în viitor. În particular, este vorba de susținerea statelor membre în achiziționarea materialului medical și de protecție necesar, de eforturile Uniunii Europene în sprijinul cercetării pentru a găsi remedii medicale pentru tratament împotriva acestui virus. Situația este grea pentru că această criză are dimensiuni nevăzute până acum și este afectată fiecare țară. Cu toate acestea, deja se lucrează și asupra măsurilor pentru revitalizarea economică și prevenirea impactului economic asupra societăților, după ce vom trece, și cu siguranță vom trece, de această criză.
 
- IPN: Cum a funcționat și cum funcționează principiul solidarității, stipulat în actele de constituire a UE în condițiile noi de pandemie? Bunăoară Italia a primit sprijin, de exemplu, din partea Chinei, dar aceasta nu este un stat membrul al UE.

- Peter Michalko:
Acest efort de sprijin reciproc are loc permanent, chiar și acum când vorbim. Inițial, a fost necesar ca fiecare țară să ia să ia măsurile proprii pentru prevenirea și gestionarea acestui risc enorm pentru protejarea propriilor populații, iar acum vedem că are loc susținerea și din partea Uniunii Europene, și din partea țărilor membre. Cum am spus, UE organizează achiziționarea materialului medical care este lipsă și trebuie adus acolo unde este necesar. Săptămâna trecută au avut loc mai multe acțiuni de susținere reciprocă din partea țărilor membre, precum Franța, care a livrat mult material pentru Italia. De asemenea, s-a început preluarea pacienților în stare complicată sau gravă în alte țări, unde capacitățile încă sunt disponibile și acest efort va continua.

Ați pomenit de China, eu cred că în lumea de astăzi este un lucru firesc că ajută cel care are posibilitate. Să nu uităm că țările membre ale Uniunii Europene au trimis în China șaizeci sau șaptezeci de tone de material medical și de protecție în luna februarie și acum vedem această reciprocitate când Europa este în nevoie. Acest efort de susținere reciprocă și solidaritate între țările membre va continua.

- IPN: Mai multe state UE au decretat închiderea frontierelor interne, inclusiv pentru cetățenii europeni din alte țări. Și UE în ansamblu a închis hotarele externe pentru călătorii, dar nu cred că frontierele sunt ferecate totalmente, pentru că este nevoie de comunicare și în aceste condiții. Cum își reglementează UE circulația persoanelor în interiorul granițelor și dacă cetățenii Republicii Moldova, cu sau fără cetățenia altui stat membru al UE, au vreo posibilitate să intre în teritoriul comunitar pentru cazuri de urgență?

- Peter Michalko:
Este decizia la nivelul liderilor Uniunii Europene de a limita temporar călătoriile fără motive serioase. Aceasta este o măsură de prevenire a răspândirii virusului, care nu este legat de o țară sau alta sau de Uniunea Europeană și țările din afara Uniunii Europene. Virusul poate pătrunde pentru că este legat de persoane și unica metodă de prevenire este chiar să limităm, să oprim contactele personale. Acesta este o perioadă care va trece. Desigur, este firesc că unele persoane au nevoie de a călători, de exemplu, pentru că au nevoie să meargă înapoi în țările de unde provin. Pentru aceste persoane  sunt create posibilități, cu respectarea maximă a regulilor care țin de protejarea împotriva răspândirii virusului. Și, desigur, este necesar ca și acești oameni care trec acum prin granițe, când ajung acasă, în toate țările cred, trebuie să stea în autoizolare paisprezece zile. Este un lucru necesar și chiar trebuie să apelăm la toți să respecte această regulă, pentru că ea este făcută pentru a proteja pe alții. Respectare sănătății altora este un principiu foarte important acum, care ne ajută.

- IPN: Cum își reglementează UE schimburile comerciale și ce oportunități are Republica Moldova să-și livreze mărfurile pe piața europeană, care a devenit principala piață de desfacere deja de câțiva ani? Înțeleg că agenții economici din Moldova și-au restrâns semnificativ activitățile, dar ceea ce continuă să se producă are nevoie pe piață de desfacere. În caz contrar...

- Peter Michalko:
Din punct de vedere al regulilor comerciale, nu au intervenit schimbări semnificative. Au loc importuri și exporturi, nu este oprită această activitate și aceasta este una dintre realități care pot să susțină și economiile în mod amiabil, și oamenii pot să aibă accesul la mărfuri, pentru că fără aceasta va fi mult mai greu. Desigur, dacă transportarea are loc cu participarea oamenilor, de exemplu, șoferi, aici trebuie să fie respectate toate regulile din punct de vedere al sănătății, igienei, care sunt aplicate în toate țările prin care ei trec.

- IPN: Activitatea economică a fost afectată puternic și în spațiul comunitar, pe cât de puternic? Ce se face pentru a diminua pierderile și ce poate învăța Republica Moldova din aceasta?

- Peter Michalko:
Din păcate, acum suntem în faza în care, încă, probabil, nu putem vedea toate consecințele economice, dar sperăm ca ele să fie cât mai puțin grave. Acum este important ca societățile să fie concentrate asupra prevenirii răspândirii virusului și asupra problemelor ce țin de sănătatea publică. Cea ce este clar acum, este că, după ce o să trecem de această perioadă complicată, o să fie reînnoită viața economică, o să continue acele activități care ne lega de comerțul reciproc, de cooperarea economică, vor continua oportunitățile pentru investiții. Este o perspectivă importantă pentru și pentru societate, pentru angajați. Ei vor putea să continue să lucreze, să ia salarii, să vadă mai multă dezvoltare, mai multe oportunități pentru ei. Cred că, după această perioadă, necesitatea reformelor va fi și mai mare, pentru că ele vor deschide posibilități mai mari pentru fiecare țară de a-și reveni mai repede din punct de vedere economic și social. Situația de azi subliniază necesitatea schimbărilor care sunt demult prevăzute, dar, în condițiile noi, ele vor fi mult mai actuale.

- IPN: Aceeași întrebare, dar despre problemele de pe piața muncii: pe cât este de afectată ea în UE, ce se face pentru diminuarea loviturilor și sprijinirea angajaților aflați în concedii forțate? Ce poate prelua Republica Moldova din experiența dvs.?

- Peter Michalko:
Cu siguranță, acum se iau măsuri pentru a proteja angajați, a crea condiții pentru ca întreprinderile să poată trece prin perioada aceasta grea, să supraviețuiască, ulterior să reia activitatea și să dea posibilitate angajaților să revină. Actualmente, deja este pusă la cale o inițiativă legată de investiții în valoare de 37 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene ca răspuns la această criză. Nu uităm nici de țările noastre partenere, precum Republica Moldova, vom lua în vedere ce le este necesar. Vom susține și aici întreprinderile mici și mijlocii, pentru că ele pot fi cel mai mult afectate de această criză, ca să poată să supraviețuiască, ca oamenii să poată rămâne angajați, să continue să lucreze și să primească salarii. Și aici încă o dată: este important ca reformele care sunt necesare să fie realizate pentru revitalizarea cât mai rapidă a vieții.

- IPN: Am citit recent mai multe materiale, din mai multe surse, potrivit cărora UE se confruntă cu un val de dezinformare mediatică, de manipulare și știri false, fabricate în afara spațiului comunitar. Este adevărat? Cui îi arde de asemenea tehnologii și care poate fi scopul acum, în situație atât de dificilă pentru, practic, toată omenirea? Credeți că are cumva de pătimit și populația din Republica Moldova în acest sens? Cum combateți acest val?

- Peter Michalko:
Este adevărat că ne confruntăm cu dezinformare care se referă și la situația actuală, probabil, este considerată ca o oportunitate pentru cei care atacă Uniunea Europeană. Este un lucru absolut inacceptabil și trebuie să spunem clar că aceste încercări nu vor avea efect. Uniunea Europeană își continuă activitatea, cooperarea deschisă cu partenerii ei, inclusiv cu Republica Moldova cu care suntem legați prin relații foarte strânse. Și Acordul de Asociere, și Acordul de Liber Schimb vor arăta încă odată, precum au arătat în ultimii cinci ani, că sunt instrumente potrivite pentru susținerea Republicii Moldova, a oamenilor care trăiesc în Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește depășirea consecințelor acestei crize. Trebuie să fim activi împotriva acestor încercări de dezinformare. Trebuie să subliniem că informarea corectă este importantă și această criză arată cât de importantă este informația adevărată și transparentă pentru societate, inclusiv în ceea ce privește prevenirea și depășirea acestui tip de criză.

- IPN: Despre cea de a doua temă, anunțată la începutul acestui interviu. Recent, UE a făcut public un document întitulat „Parteneriatul Estic: noi obiective de politică dincolo de 2020”. De ce este acest document atât de important?

- Peter Michalko:
Este important pentru că am ajuns la etapa când Parteneriatul Estic a adus multe rezultate și trebuie să deschidem o nouă perspectivă. Aceasta face anunțul de politici făcut de Uniunea European, care vor fi concentrate în viitor pe cinci obiective majore. Dar aceste obiective trebuie să le atingem împreună, Uniunea Europeană și Republica Moldova, Uniunea Europeană și parteneri ei estici. Cuvântul-cheie în noile politici este „împreună”: „Împreună pentru economii reziliente, durabile și integrate”; „Împreună pentru instituții responsabile, stat de drept și securitate”; „Împreună spre reziliența mediului și a climei”; „Împreună pentru o transformare digitală rezilientă”; „Împreună pentru societăți reziliente, echitabile și inclusive”. Aceasta este cred că o perspectivă foarte clară, unde vrem să ne aflăm împreună în alt viitor și care va fi perspectiva noastră comună, care ne va aduce mult mai aproape, Uniunea Europeană și Republica Moldova.

- IPN: Vă rog să descifrați puțin aceste noi obiective, ce beneficii noi obține Republica Moldova și ce sarcini noi se pun în fața ei?

- Peter Michalko:
Prin aceste obiective economia Republicii Moldova va obține un nou suport pentru dezvoltare mult mai puternică, acces la investiții pentru creștere, investiții care vor crea noi posibilități, poate, pentru noi sectoare care vor fi legate și cu piața Uniunii Europene, inclusiv cu posibilitățile a exporta sau de a produce. Și aceasta înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii mai bune și deja la nivel mult mai înalt decât în trecut.

Aceasta aduce și posibilitatea de a continua schimbarea calității funcționării instituțiilor, care să fie mai bune pentru cetățeni, mai puternice în sensul capacităților cu care pot oferi servicii pentru cetățeni. De exemplu, susținerea pentru sistemul de sănătate există și acum, pe viitor va fi și mai consistentă. Este clar că va continua să fie abordată și problema legată cu protejarea mediului. Sunt necesare soluții pentru cum putem preveni schimbarea climei, care sunt necesare și actuale mai ales pentru țări în care sectoare, precum agricultura, sunt importante.

Trebuie să menționăm și susținerea pentru sectorul digital, unde sunt posibilități foarte mari și dezvoltarea acestui sector poate influența spre bine viețile multor oameni, cu siguranță. Aici Uniunea Europeană poate să ofere ajutor și Republica Moldova poate să fie un partener puternic.

Este importantă și susținerea pentru o societate mai rezilientă, echitabilă și inclusivă. Aici vreau să remarc că și astăzi vedem că cetățenii Republicii Moldova și societatea în ansamblu au acest potențial de a face față riscurilor care vin odată cu această cu această epidemie. Vreau să-mi exprim toată susținerea, mulțumirea și respectul meu pentru cei din societatea civilă, cei activi care susțin persoanele care au nevoie acum de susținere. Văd un val mare de oameni care au început activitățile, au început si ajute pur și simplu în mod omenesc pe cei care nu pot ieși din casă, pentru că trebuie să fie în autoizolare. Este acest val de colectare a resurselor cu scopul de a cumpăra materiale medicale pentru cei care sunt în prima linie, pentru medici, pentru cei care lucrează în sistemul de sănătate, cărora trebuie să le fie exprimată o mulțumire extraordinară pentru eforturile lor. Și acesta este partea bună a situației de astăzi, aceasta va fi ceea ce noi vom susține cu activitățile noastre pentru societatea civilă, pentru societatea Republicii Moldova.
---

Interviul video  cu Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău Peter Michalko a fost realizat la sfârșitul săptămânii trecute. Luni,30 martie, UE a anunțat că oferă 140 mln euro pentru necesitățile imediate ale statelor PaE, inclusiv Republica Moldova.

Interviul este parte a ciclului „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, susținut de Fundația germană Hanns Seidel.