Experții Asociației Promo-LEX consideră necesară crearea a șase circumscripții electorale peste hotarele țării, astfel încât în țările membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda, Elveţia, Liechtenstein, San Marino, ţările din Europa de Sud-Est care nu sunt membre ale UE, Turcia, Israel să fie create trei circumscripții. Totodată, în țările membre ale Comunității Statelor Independente, Ucraina, Georgia, Asia, Orientul Mijlociu să fi create două circumscripții, iar în America de Nord, America de Sud, Africa, Australia, Noua Zeelandă – o circumscripție, transmite IPN.
Experții menționează că pentru a determina numărul de circumscripții electorale care urmează a fi constituite peste hotarele țării, Promo-LEX a utilizat doi indicatori. Primul este numărul de cetățeni plecați sau aflați peste hotarele țării, iar conform datelor prezentate în anul 2016 de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, peste hotare se aflau 805 509 persoane. Cel de al doilea indicator este numărul de alegători de peste hotarele țării care au participat la ultimul scrutin național, adică, 138 723 de persoane care au primit buletine de vot la ce de-al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale. Acești doi indicatori și cifrele reflectate mai sus au fost raportate la numărul total de cetățeni ai Republicii Moldova, precum și la numărul total de alegători. Reieșind din numărul total de 51 de circumscripții uninominale care urmează a fi create, pentru fiecare din cei doi indicatori a fost calculat un număr aproximativ de circumscripții uninominale care ar trebui create peste hotarele țării.
Astfel, menționează experții, împărțind numărul cetățenilor aflați peste hotarele țării la numărul total al cetățenilor Republicii Moldova s-ar obține o cotă de 20,29%; respectiv, 20,29% din numărul total de 51 de circumscripții uninominale ar constitui aproximativ 10 circumscripții care ar trebui create peste hotare, conform primului indicator. Un exercițiu similar de calcul, de această dată în baza numărului de cetățeni cu drept de vot din afara țării care au participat la scrutinul prezidențial din 2016, arată că, peste hotarele țării au votat circa 4,26% din totalul alegătorilor din RSA; respectiv, 4,26% din numărul total de 51 de circumscripții uninominale ar constitui aproximativ două circumscripții care ar trebui create peste hotare, conform celui de-al doilea indicator.
Potrivit Promo-LEX, însumând cotele obținute pentru indicatorii prezentați (20,29% + 4,26%) s-ar obține un coeficient total de 24,55%, care la rândul său ar trebui împărțit la divizorul 2 (numărul de indicatori luați în calcul), rezultând astfel o cotă agregată de 12,28%. Astfel, cota agregată de 12,28% reprezintă coeficientul care trebuie luat în calcul la stabilirea numărului de circumscripții electorale care ar fi necesar să fie create în afara țării (din numărul total de 51 circumscripții). În concluzie, potrivit acestui exercițiu matematic, cetățenilor din diasporă ar trebui să li se repartizeze circa 12,28 % sau șase circumscripții din totalul de 51 de circumscripții uninominale.
Potrivit Promo-LEX, Parlamentul nu a stabilit cote exacte pentru circumscripțiile electorale care urmează a fi create peste hotarele țării și în unitățile administrativ teritoriale cu statut special. În acest context, crearea circumscripțiilor electorale urmează a fi efectuată în conformitate cu criteriile specificate în Codul Electoral și recomandările generale sugerate de standardele internaționale.