logo

Peste 85% din cetățeni vor participa la prezidențiale de duminică, sondaj WatchDog.MD


https://www.ipn.md/ro/peste-85-din-cetateni-vor-participa-la-prezidentiale-de-8013_1108133.html

Peste 85% din cetățeni se declară absolut siguri că vor participa la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. 35,8% vor vota pentru Maia Sandu, 9% – pentru Alexandr Stoianoglo și 6,4% își vor da votul pentru Renato Usatîi. Sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de către compania sociologică CBS Research, la comanda WatchDog.MD.

„Asistăm în ultimele săptămâni la o bulversare pe eșichier, în condițiile în care creșterea ponderii indecișilor este continuă, practic începând din luna mai, dar accentuându-se în ultimele luni. Și astăzi constituie 28,1% din participanți la sondaj. La fel, avem o creștere în cazul celor care nu doresc să răspundă la această întrebare, aceste ponderi fiind, practic, unicele care au înregistrat creșteri, și creșteri semnificative”, a spus Vasile Cantarji, directorul CBS Research, într-o conferință de presă la IPN.



Președintele comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, a remarcat că actuala președintă, Maia Sandu, are un rating foarte stabil pe parcursul acestui an, cu variații mici. La fel, se observă puțina dinamică în cazul scorului candidatului Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, în jur de 10%. A fost o creștere a ratingului Renato Usatîi, acum este aparent o anumită scădere.

Valeriu Pașa a menționat că există diferență inclusiv în gradul de determinare a participării la vot între candidați. „Faptul că cineva are 6% în acest sondaj, nu înseamnă că toți cei care zic că l-ar vota vor veni la vot. Și aici nivelul de determinare, de mobilizare este diferit de la un candidat la altul”, a menționat președintele comunității WatchDog.MD.

Potrivit lui Valeriu Pașa, în comparație cu prima jumătate a acestui an, candidații care concurează tradițional pentru voturile de stânga au scăzut în rating. Numărul indecișilor a crescut, în primul rând, din contul alegătorilor cu viziuni convențional de stânga.

Sondajul mai arată că 46,5% dintre respondenți apreciază direcția în care merge Moldova ca fiind una corectă, în timp ce 42,8% consideră că este greșită.

Cercetarea a fost realizată pe teritoriul controlat al Republicii Moldova, nu ia în calcul opiniile diasporei și cetățeniilor care locuiesc în stânga Nistrului. Sondajul a fost efectuat în perioada 11-16 octombrie, pe un eșantion de 1034 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult. Marja de eroare este de +/- 3,05%.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.