logo

Peste 80% din avocați nu cred în independența judecătorilor, sondaj


https://www.ipn.md/ro/peste-80-din-avocati-nu-cred-in-independenta-judecatorilor-sondaj-7967_1046492.html

Un sondaj de opinie arată că peste 80% din respondenți nu cred că judecătorii din Republica Moldova sunt independenți și doar 17% din respondenți consideră contrariul. Cât privește soluțiile judecătorilor din Moldova, 35% din avocați le consideră echitabile și adoptate fără influențe din exterior, în timp ce 64% nu sunt de acord cu această afirmație. Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Studii de Marketing „CBS-AXA”, la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova, transmite IPN.

Sociologul Vasile Cantarji, manager de proiect, a declarat în cadrul prezentării rezultatelor sondajului că acesta a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2018. În calitate de respondenți au fost 300 de avocați din toată țara, ceea ce reprezintă 14% din numărul avocaților licențiați care activează. Obiectivele sondajului au fost de a identifica percepțiile avocaților cu privire la independența, eficiența și responsabilitatea sistemului de justiție, inclusiv impactul unor modificări legislative adoptate în perioada 2011-2017 în cadrul implementării Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției. Unele rezultate ale actualului sondaj sunt comparate cu rezultatele unei cercetări similare, efectuate la sfârșitul anului 2015 în rândul judecătorilor, procurorilor și avocaților.

Conform rezultatelor sondajului, doar 48% din avocații intervievați consideră că reformarea sistemului judecătoresc, începută în anul 2011, a avut un impact pozitiv asupra sistemului judecătoresc, iar 52% nu sunt de acord cu această afirmație. Cifrele arată o îmbunătățire nesemnificativă față de 2015, când 43% din avocații respondenți considerau că reforma are impact pozitiv și 57% nu erau de acord cu această afirmație. În 2018, 44% din respondenți apreciază calitatea actului de justiție ca fiind mai bună decât în anul 2011, comparativ cu 55% care nu sunt de acord cu aceasta. Percepția avocaților despre calitatea actului de justiție este un pic mai bună decât în anul 2015, când 37% apreciau calitatea actului de justiție mai bună în 2015 decât în 2011, comparativ cu 43% care nu erau de acord că actul de justiție s-a îmbunătățit.

Majoritatea avocaților participanți la sondaj consideră că judecătorii nu sunt independenți și aceste răspunsuri dau motiv de îngrijorare, a spus Nadejda Hriptievschi, director de programe la CRJM. Sondajul arată că 64% de respondenți consideră că soluțiile judecătorilor nu sunt echitabile și nu sunt adoptate fără influențe din exterior. În opinia lor, soluțiile judecătorilor sunt influențate de politicieni (91%), procurori (83%), alți judecători (68%), Consiliul Super al Magistraturii (65%), părți la proces (58%), polițiști (38,5%) și presa (28%).

Întrebați despre percepția lor cu privire la nivelul corupției din țară, 73% din avocații respondenți au răspuns că există multă corupție, 14% că există puțină corupție, 2% că nu există corupție, iar 11% nu au oferit un răspuns. În ce privește evoluția fenomenului corupției în sectorul justiției din 2011 până în prezent, 26% din respondenți au răspuns că fenomenul a scăzut (în 2015 – 15%), 35% – că este la același nivel (în 2015 – 28%), 34% – a crescut (în 2015 –  53%). Întrebați despre percepția cu privire la nivelul corupției în prezent în sectorul justiției 69% din avocați au răspuns că este răspândită la toate nivelurile, iar 19% consideră că aceasta este răspândită cu precădere la nivelul conducerii instituțiilor.

Chestionarea respondenților a fost confidențială, fiind exclusă posibilitatea identificării persoanei chestionate.