Peste 70 de absolvenţi ai gimnaziilor-internat au fost ajutaţi să se integreze social
https://www.ipn.md/ro/peste-70-de-absolventi-ai-gimnaziilor-internat-au-fost-ajutati-sa-se-integreze-s-7967_1002142.html
Peste 70 de absolvenţi ai instituţiilor rezidenţiale din ţară au beneficiat de orientare profesională, burse, cazare şi alte activităţi în cadrul unui proiect european implementat pe parcursul a 3 ani de către Asociaţia „Amici dei Bambini Moldova”. Rezultatele proiectul au fost prezentate miercuri, 12 decembrie, în cadrul unei conferinţe de totalizare, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul a demarat în decembrie 2009 şi acum a ajuns la etapa finală. Pe lângă Republica Moldova, acesta s-a desfăşurat şi în Ucraina. Directorul filialei din Moldova a Asociaţiei „Amici dei Bambini”, Stela Vasluian, a declarat că necesitatea implementării proiectului a survenit pe fundalul problemelor cu care se confruntă absolvenţii instituţiilor rezidenţiale, care nu are nici casă, nici susţinere. Pe parcursul celor 3 ani, au fost realizate 4 macro-activităţi.
Prima activitate a vizat cercetarea situaţiei, activitate care s-a încheiat cu editarea unui studiu comun pentru ambele ţări în care a fost implementat proiectul.
Cea de-a doua macro-activitate s-a bazat pe instruirea personalului implicat în activităţile direcţionate către beneficiarii finali şi schimbul de experienţă. „Am zis noi, pentru că este un domeniu destul de nou, este important să instruim şi personalul implicat în acest domeniu”, a spus Stela Vasluian, menţionând că au fost organizate traininguri transnaţionale şi vizite de studiu, una în Italia şi două în Marea Britanie, unde specialiştii au putut vedea servicii de model european orientate spre tinerii absolvenţi ai gimnaziilor-internat.
Componenta a treia a proiectului, poate cea mai importantă în opinia Stelei Vasluian, a constat în prestarea de servicii către beneficiari. La această etapă a fost creată o echipă multidisciplinară care a elaborat, împreună cu 72 de beneficiari, propriul plan de intervenţie pentru fiecare. O bună parte dintre ei au fost înmatriculaţi la studii, alţii au fost angajaţi în câmpul muncii. Tinerii au primit pachete alimentare, igienice, aparate de uz casnic, vestimentaţie, rechizite. La fel, absolvenţii au beneficiat de burse pentru primele 3 luni de activitate la locul de muncă.
Cea de a patra macro-activitate se referă la lobby şi advocacy. „Ne-am propus să promovăm drepturile tinerilor şi să prezentăm activităţile de proiect tutor factorilor de interes. A fost elaborat un buletin lunar în formă electronică, care a fost distribuit atât autorităţilor publice locale, cât şi ONG-urilor de interes, în care am ţinut lumea la curent permanent cu activităţile desfăşurate în cadrul proiectului”, a notat Stela Vasluian.
Conferinţa de totalizare a proiectului – „Consolidarea Capacităţilor Organizaţiilor Neguvernamentale şi Autorităţilor Publice Locale din Moldova şi Ucraina în vederea promovării incluziunii sociale a tinerilor ex-instituţionalizaţi” se desfăşoară pe parcursul a două zile, 12 şi 13 decembrie.