Peste 60% din deţinuţii eliberaţi vor să se reintegreze în societate
https://www.ipn.md/ro/peste-60-din-detinutii-eliberati-vor-sa-se-reintegreze-in-societate-7967_992592.html
Peste 60 la sută din deţinuţii care ies la libertate îşi doresc să se reintegreze în societate, restul fie ca sunt persoane asigurate material pentru care reintegrarea nu este o problemă, fie nu-şi pot sau nu vor să-şi găsească locul în societate şi comit din nou infracţiuni, potrivit specialiştilor, transmite Info-Prim Neo.
Problema reintegrării foştilor deţinuţi a fost discutată vineri, 9 septembrie, în cadrul Consiliului Centrului coordonator de adaptare socială a persoanelor eliberate din detenţie.
Şeful adjunct al Oficiului Central de Probaţiune, Vladimir Popa, care este şi secretarul Consiliului, a remarcat că de multe ori când o persoană revine dintr-un loc de detenţie, aceasta se confruntă cu respingere din partea societăţii. „De multe un fost deţinut care este respins din mai multe direcţii, nu vede altă ieşire decât să săvârşească din nou o infracţiune şi să se întoarcă la închisoare”, a spus Vladimir Popa.
Directorul Institutului de Reforme Penale, Victor Zaharia, a menţionat că prioritatea numărul unu a Consiliului ar trebui să fie o coordonare mai bună între instituţiile implicate. „Monitorizarea acestui proces demonstrează deficienţe de natură sistemică. De exemplu, unii funcţionari nu consideră că aceasta este o problemă prioritară pentru societate. Dar privim în profunzime, neatenţia pentru această categorie înseamnă de fapt resurse umane noi pentru comunitatea criminală, or atenţia faţă de ei înseamnă forţe de muncă, înseamnă părinţi în familie, înseamnă plătitori de impozite şi multe altele”, a subliniat Victor Zaharia.
Veaceslav Ceban, directorul Departamentului Instituţiilor Penitenciare din cadrul Ministerului Justiţiei, a declarat că reintegrarea persoanei din detenţie în societate şi în câmpul muncii reprezintă o problemă foarte serioasă, iar această problemă nu ţine doar de Departament, dar şi de alte instituţii precum sunt Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii etc „Acum urmează să elaborăm un plan de acţiuni care să cuprindă acţiuni de comunicare între diferite servicii pentru a vedea cum este posibil ca persoana să fie reintegrată cu succes în societate”, a comunicat Veaceslav Ceban.
Vicepremierul Mihai Moldovanu a declarat că organele de stat, dar şi cetăţenii trebuie să contribuie la reintegrarea foştilor deţinuţi. El a precizat că până la sfârşitul lunii septembrie fiecare din membrii Consiliului trebuie să pregătească un plan de acţiuni în acest sens. De asemenea, vicepremierul a mai anunţat că în cadrul şedinţei următoare, care va avea loc la începutul lui octombrie, va fi aprobat şi un regulament nou al Consiliului şi probabil va extinsă şi componenţa lui. „Vreau ca acest Consiliu să nu fie doar un organ de raportare, ci un organ de luare a deciziilor care să fie de ajutor celor ce sunt implicaţi în rezolvarea acestor probleme”, spus el.
Conform datelor Departamentului Instituţii Penitenciare, în prezent în Republica Moldova sunt 6300 de deţinuţi, iar potrivit datelor Serviciului de Probaţiune, la evidenţă se află 7785 de persoane eliberate din detenţie.