logo

Peste 60 de concerte vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internațional „Mărțișor”


https://www.ipn.md/ro/peste-60-de-concerte-vor-fi-prezentate-in-cadrul-7967_1102939.html

Artiști din Republica Moldova și de peste hotare vor evolua la cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Pe parcursul întregii luni martie, „Mărțișor” va aduce pe scenele din Chișinău, dar și în alte 43 de localități din țară și în câteva orașe europene, colective artistice, interpreți și actori de valoare din Republica Moldova, România, Italia, Grecia și Franța.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan,  a remarcat că festivalul vine cu o nouă imagine grafică. O altă noutate ține de geografia spectacolelor care, pentru prima dată, vor ajunge în toate raioanele țării, dar și peste hotare, în diaspora. De asmenea, publicul va avea parte de peste 60 de spectacole de diferite genuri muzicale cu participarea unor colective artistice și interpăreți de valoare din Moldova, dar și din România, Italia, Grecia, Franța, Republica Cehă și Germania.

Festivalul va începe tradițional la 1 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, cu un spectacol de excepție ce va reuni nume sonore ale muzicii naționale. Tot pe 1 martie, pentru prima dată festivalul va găzdui un spectacol de muzică electronică – „Electric Spring”, la Arena Chișinău.

Spectatorii sunt invitați la concertele susținute de Baletul Național „Joc”, de Formațiile „Noroc” și „Trigon”, Ansamblul Concertino Accordion Band, Grupul Art Studio „Repede”, soliștii Valentina Nafornița, Dumitru Mîțu, Cătălin Josan, Cristina Scarlat, Lilia Istratii, Anastasia Homițcaia, Eugen Negruța, Martina Meola, Petra Pleșca – toți ei se vor reuni, sub bagheta lui Mihail Agafiţa, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în concertul de deschidere a festivalului.

Publicul este așteptat în Chișinău la spectacolul folcloric „De la Iași la Chișinău”, cu participarea Orchestrei „Mugurel” și a Orchestrei „Constantin Arvinte” din Iași, precum și la concertul „55 ani de la fondarea Orchestrei „Folclor”. Palatul Național va găzdui și câteva spectacole extraordinare susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii” - „Lăutarii tradițional” și  „Ne-am unit” - „Lăutarii altfel...”, în ritm cu Alex Calancea Band, Cristofor Aldea-Teodorovici Band și Valy Boghean Band. Și tot la Palatul Național, spectatorii vor putea urmări un recital cu SMILEY și altul, „Atinge cerul”, cu participarea lui THE URS, Emma și Alina Eremia.

Palatul Republicii va găzdui mai multe evenimente dedicate muzicii clasice, între care concertul „Strings of Soul”, un recital vocal cu mai muți soliști și Gala lirică „Vivat, Verdi”, cu Capela Corală Academică „Doina” și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale.

Pe 10 martie, la Palatul Național, protagonistul-cheie al spectacolului de închidere a Festivalului va fi Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, într-un concert dedicat împlinirii a 90 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici.

Bugetul pentru Festival se ridică la 5 milioane de lei.