O petiție lansată de Comunitatea „Pedagogi Solidari”, cu peste 5000 de semnături, prin care cer majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și dublarea salariilor personalului auxiliar, a fost depusă la Guvern. Grupul de inițiativă speră că, timp de o lună, până pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Profesorului, autoritățile să vină cu un răspuns pozitiv la solicitare. În caz contrar, profesorii sunt hotărâți să protesteze, transmite IPN.
Profesorii au afișat simbolic foile cu semnături pe o coală mare de hârtie în holul Guvernului, după ce reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nu i-au primit în audiență.
Natalia Bzovaia, fondatoarea Comunității „Pedagogi Solidari” a spus că, așa cum fiecare copil pe care îl educă în clase are o istorie în spate, la fel în spatele fiecărei semnături este o istorie a unui profesor, deseori nefericită. „Fiecare semnătură de acolo și cei care nu au reușit să vină, din mediul rural, au în spate o istorie. Nimeni de viață bună n-o să vină să semneze”, a spus Natalia Bzovaia.
Sergiu Bejenari, fost profesor într-o localitate rurală, a venit cu un mesaj către guvernare. „Uitați-vă câte semnături, câți oameni nu sunt de acord cu salariile profesorilor. Vouă vă place să vă bateți joc de oameni? Vă place să vă bateți joc de tânăra generație, care nu știm dacă va mai exista în această țară? Cum poate un profesor să întrețină o familie și să meargă la lucru cu entuziasm? Dragă guvernare, nu vă bateți joc de profesori pentru că vă bateți joc de viitoarea generație!”, a spus tânărul.
Profesoara Olga Bâtcă consideră că problemele din educație ar trebui rezolvate una după alta, dar prioritate trebuie să fie majorarea salariilor profesorilor până la un nivel decent.
O altă profesoară, Ana Turtureanu, speră că inițiativa va determina guvernarea să nu mai tărăgăneze multașteptata mărire a salariilor.
Semnăturile au fost colectate timp de o lună de către voluntari din rândul cadrelor didactice.