Peste 500 de persoane au protestat împotriva suspendării implementării de la 1 ianuarie curent a prevederilor Legii salarizării
https://www.ipn.md/ro/peste-500-de-persoane-au-protestat-impotriva-suspendarii-implementarii-de-la-1-i-7967_963655.html
Peste 500 de angajaţi din învăţământ, medicină, cultură, ştiinţă, susţinuţi de angajaţi din cooperaţia de consum, alimentaţia publică, transportatori, precum şi de deţinători de patente, au protestat joi, 22 februarie, în scuarul Operei Naţionale Protestele împotriva suspendării de către autorităţile statale a implementării de la 1 ianuarie curent a prevederilor Legii salarizării au fost organizate de Confederaţia Sindicatelor din R. Moldova (CSRM).
Preşedintele CSRM, Petru Chiriac a menţionat că declaraţiile actualei guvernări despre majorarea nivelului de trai sunt combătute de salariile mizere, de migraţiunea excesivă a forţei de muncă şi de anularea patentei pentru zeci de mii de persoane. Creşterea galopantă a preţurilor şi tarifelor loveşte nemilos asupra capacităţii de cumpărare a populaţiei şi nu este contracarată prin măsuri sociale eficiente din partea statului. Toate aceste nedreptăţi şi discriminări sunt alimentate, potrivit liderului sindical, de actele de imixtiune a unor patroni şi autorităţi publice în activitatea CSRM, astfel încercându-se reducerea sindicatelor la tăcere pentru ca salariaţii să nu-şi mai ceară drepturile.
Chiriac a declarat că membrii de sindicat cer Parlamentului să îndeplinească prevederile Legii salarizării de la 1 ianuarie şi să abroge toate modificările care s-au făcut între timp pentru amânarea executării legii.
De asemenea, a fost solicitată adoptarea Legii cu privire la minimumul de trai, cu stabilirea salariului minim până la valoarea minimumului de existenţă; respectarea Legii învăţământului, potrivit căreia salariul minim al cadrelor didactice nu poate fi mai mic decât salariul minim din economia naţională; lichidarea restanţelor salariale pentru lucrătorii din întreprinderile cu autonomie financiară şi funcţionarii publici, care la sfârşitul anului 2006 se ridicau la circa 115 mil. lei.
În cazul în care cerinţele înaintate de sindicate nu vor fi soluţionate, CSRM a anunţat că va continua acţiunile de protest în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi actelor de drept internaţional.
Sindicaliştii au menţionat că mitingul a fost organizat în aşa fel încât să nu fie periclitat procesul de studii, contându-se pe cadrele didactice care lucrează în schimbul doi, pe personalul auxiliar, pe toţi cei care sunt liberi în prima jumătate a zilei. Mitingul este autorizat de Primăria municipiului Chişinău.