Peste 40 la sută din respondenţii unui sondaj susţin că nu vor vota sau încă nu au decis dacă vor participa la alegeri
https://www.ipn.md/ro/peste-40-la-suta-din-respondentii-unui-sondaj-sustin-ca-nu-vor-vota-sau-inca-nu--7965_964902.html
Un număr de 42% dintre respondenţii unui sondaj susţin că nu vor ieşi la alegeri sau încă nu au decis dacă se vor prezenta la urne, la 3 iunie, în cadrul alegerilor locale generale. Rezultatele sondajului preelectoral din mun.Chişinău, efectuat de compania IMAS împreună cu SBS Axa cu scopul de a estima prezenţa la vot a locuitorilor capitalei, au fost făcute publice luni, 28 mai, transmite Info-Prim Neo.
Dintre cele 58% sută dintre respondenţii care au afirmat cu certitudine că vor vota pe 3 iunie, 40% sunt decişi să voteze pentru candidatul comuniştilor, Veaceslav Iordan. Pe locul doi, cu 14%, se situează candidatul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, urmat de candidatul Partidului Dreptăţii Sociale (PSD), Dumitru Braghiş, cu 13%, candidatul Partidului Democrat, Vladimir Filat, cu 10%, candidatul Alianţei „Moldova Noastră” (AMN), Leonid Bujor, cu 5%, şi candidatul creştin-democrat, Alexandru Corduneanu – cu 4%. Dintre persoanele cu opţiune de vot decisă, 56% s-au arătat interesaţi de rezultatul scrutinului, în timp ce 15% susţin că nu contează cine va câştiga alegerile.
Totodată, din cei 58% din respondenţi care au exprimat o opţiune de vot, 41% au optat pentru consilieri comunişti, 12% pentru consilieri din partea PSD, 10% – pentru PL, 9% - pentru AMN şi 5% - pentru PPCD.
În acelaşi timp, potrivit directorului executiv al IMAS, Paul Acatrinei, doar 23% dintre cei care au exprimat intenţia de a vota, susţin că,la 3 iunie, în cabina de vot nu-şi vor schimba opţiunea Mai decişi sunt alegătorii lui Iordan şi Chirtoacă – 80% dintre cei care au anunţat că îi vor vota susţin că-şi vor păstra opţiunea. 60% la sută din votanţii lui Braghiş au declarat că vor vota cu siguranţă pentru acest candidat.
Cu toate acestea, Paul Acatrinei susţine că, după deschiderea urnelor de vot, situaţia ar putea fi complet alta decât arată sondajul, deoarece tinerii alegători decid pentru cine votează în ultimele zile de până la alegeri. Şi grupul considerabil al celor nehotărâţi constituie un potenţial însemnat al candidaţilor care fie îi pot atrage de partea lor, fie îi pot determina să se prezinte la vot.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1154 de persoane cu drept de vot, marja de eroare fiind de 2,9%.
Alegerile locale din capitală din anii 1995, 1999 şi 2003 au demonstrat că la urnele de vot se prezintă în jur de 44% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.