logo

Peste 40% din respondenţii BOP consideră necesară schimbarea conducerii ţării


https://www.ipn.md/ro/peste-40-din-respondentii-bop-considera-necesara-schimbarea-conducerii-tarii-7967_1027054.html

Pentru a îmbunătăţi situaţia social-economică din ţară în primul rând trebuie schimbată conducerea. De această părere sunt 42,4% dintre respondenţii la ediţia din aprilie 2016 a Barometrului Opiniei Publice prezentat miercuri, 4 mai, transmite IPN.

22% dintre respondenţi sunt de părere că pentru a îmbunătăţi situaţia este necesară combaterea corupţiei. Printre răspunsuri se mai regăseşte şi necesitatea de a îmbunătăţi mecanismul de funcţionare a legilor, de a dezvolta întreprinderile şi de a atrage investiţii. Printre principalele griji pe care le au respondenţii se regăsesc şomajul, sărăcia, preţurile, corupţia. Aproape 86% dintre intervievaţi sunt de părere că ţara merge într-o direcţie greşită.

Peste 37% dintre respondenţi susţin că actualele venituri nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar puţin peste 40% afirmă că-şi permit doar strictul necesar din ceea ce câştigă acum. Peste 60% dintre respondenţi declară că se simt destul de liberi să spună ceea ce cred despre conducerea ţării şi chiar să iasă în stradă pentru a protesta faţă de deciziile luate de aceasta.

Activitatea Guvernului Filip comparativ cu guvernările precedente este apreciată ca neschimbată de peste 40% dintre respondenţi. Peste 23% consideră că este mai bună, iar alte 17% declară că este mai rea. Dacă ar fi chemaţi la protest faţă de actuala guvernare, peste 36% declară că ar protesta sau ar face grevă, alte 57%, însă, afirmă că nu ar participa.

Totodată, peste 60% dintre respondenţi sunt de părere că actualele relaţii ale Republicii Moldova cu UE şi cu România sunt foarte rele. Jumătate dintre intervievaţi apreciază ca foarte rele şi relaţiile cu SUA sau Ucraina. Aproape jumătate dintre respondenţi susţin că dacă ar avea ocazia nu ar pleca din Republica Moldova, în timp ce 36% – ar pleca pentru o perioadă, iar alte 15% ar pleca pentru totdeauna.

Barometrul Opiniei Publice a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice. Sondajul a fost efectuat în perioada 16-24 aprilie, pe un eşantion de 1143 de persoane din 86 de localităţi. Marja de eroare este de 2,8%.