logo

Peste 35 de mii de pacienţi vor fi trataţi anual în noul bloc chirurgical


https://www.ipn.md/ro/peste-35-de-mii-de-pacienti-vor-fi-tratati-anual-in-noul-bloc-chirurgical-7967_1012510.html

Spitalul Clinic Republican va avea posibilitatea să presteze o gamă largă de servicii chirurgicale în condiţii de maximă siguranţă, datorită noului bloc chirurgical, care a fost oficial deschis, marţi, 6 mai. Datorită dotărilor, anual în noul bloc chirurgical vor putea fi trataţi circa 35 de mii de pacienţi, iar numărul intervenţiilor chirurgicale va creşte de la 16 mii la 25 anual. Totodată, în premieră pentru Republica Moldova în cadrul blocului chirurgical a fost amenajată o sală de operaţii hibrid, care îmbină metodele de tratament chirurgicale cu cele intervenţionale, destinată în special serviciului neochirurgical, dar şi pentru efectuarea operaţiilor pe coloana vertebrală, inimă, ortopedie şi ORL, transmite IPN.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că deschiderea noului bloc chirurgical se înscrie în şirul de evenimente deosebite prin care trece Republica Moldova după liberalizarea regimului de vize. „Ceea ce consemnăm astăzi este rezultatul unei viziuni şi a unui curaj. Avem aici un edificiu care reprezintă mai mult trecutul, şi altul care simbolizează viziunea şi curajul. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au fost capabili să convingă donatorii că un astfel de concept este fezabil şi va aduce beneficii cetăţenilor Republicii Moldova. Dacă ne uităm geografic, la acest proiect au participat prietenii noştri de la Washington, Uniunea Europeană şi până în Japonia”, a spus Iurie Leancă

Ex-premierul Vlad Filat, care a iniţiat proiectul de construcţie a noului bloc chirurgical, a spus că noul bloc despre care s-a vorbit atâta timp reprezintă un exemplu în plus că se poate. Că noi în Moldova avem capacitatea deplină să ne propunem obiective foarte îndrăzneţe şi cu oamenii din Republica Moldova, având parteneriate funcţionale, să reuşim să realizăm aceste obiective. Acest proiect demonstrează cum pot fi atrase investiţii străine în sănătate. „Cel mai important lucru este că în acest loc, cu echipamentul din dotare şi cu echipa de medici moldoveni va fi posibilă salvarea de vieţi omeneşti, acest lucru este prioritate absolută pentru noi”, a precizat Vlad Filat.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a spus că primul pas de modernizare a sistemului spitalicesc din Moldova a avut loc prin construcţia noului bloc chirurgical, care va oferi şansa pacienţilor moldoveni să se trateze acasă şi să nu plece peste hotarele ţării. Astfel, tratamentul maladiilor congenitale cardiace a nou-născuţilor, a celor pe creier, pe cord şi cele mai diverse tipuri de protezare sunt realitate şi pentru Republica Moldova. Noul bloc chirurgical va oferi şi posibilitatea realizării în premieră în Moldova a transplantului cardiac.

Noul bloc chirurgical va oferi posibilitatea efectuării anual a peste 100 de operaţii de transplant hepatic, renal şi de cornee, care va reduce numărul pacienţilor dependenţi de dializă şi mortalitatea prin boli hepatice şi renale.

Directorul general al Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, a subliniat că instituţia pe care o conduce dispune de un colectiv de medici foarte bine pregătiţi, un colectiv despre care ştie toată comunitatea internaţională, iar începând cu ziua de azi, la acest potenţial se adăugă şi noul bloc chirurgical.

„Sperăm să obţinem modernizarea şi a blocului vechi, să avem din ambele părţi viitorul acestui spital. În noul bloc chirurgical avem în dotare 16 săli de operaţie şi 75 de paturi de terapie intensivă şi sterilizare centralizată modernă etc. Ceea ce ne va permite să ajungem la calitatea serviciilor medicale pe care le râvnim de mult timp. Toţi colegii mei au fost nevoiţi să consulte echipamente medicale şi cunosc deja cum se face dotarea modernă a unei săli de operaţie şi terapie intensivă pentru că au fost implicaţi direct în proces”, a spus directorul Spitalului Clinic Republican.

Totodată, Sergiu Popa a subliniat că pentru noul bloc chirurgical a fost pregătită o echipă de specialişti moldoveni care, cu ajutorul guvernului Austriei, au făcut stagii de pregătire pentru a putea lucra la utilajele nou aduse.

Lucrările de construcţie a blocului chirurgical au început în primăvara anului 2009.  Costul proiectului este de 26,5 milioane euro.