logo

Peste 34 de mii de utilizatori au accesat anul trecut serviciul de portare a numerelor


https://www.ipn.md/ro/peste-34-de-mii-de-utilizatori-au-accesat-anul-trecut-serviciul-de-portare-a-num-7967_1046377.html

În anul 2018, numărul abonaților care au utilizat serviciul de portare a numerelor de telefon a crescut, față de anul 2017, cu 9,2 mii și a însumat 34,2 mii. Acest serviciu permite oricărui utilizator de telefonie mobilă sau fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci când își schimbă furnizorul, transmite IPN.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, din numărul total de numere portate în anul trecut – 32 de mii au fost numere de telefonie mobilă, iar 2,2 mii – numere de telefonie fixă. Numărul mediu de portări realizate lunar anul trecut a constituit 2,9 mii.

Din cele 32 de mii de numere de telefonie mobilă portate în anul 2018 cele mai multe numere – peste 14 mii – a primit în rețeaua proprie SA „Moldcell”. În rețeaua SA „Orange Moldova” au fost portate peste 9,5 mii de numere, iar în rețeaua SA „Moldtelecom” (Unite) – circa 8,4 mii. În același timp, din cele 2,2 mii de numere de telefonie fixă portate – 810 numere au fost din rețeaua SA „Moldtelecom”, 634 de numere au fost din rețeaua SRL „StarNet Soluții”, iar 405 numere – din rețeaua „Orange Moldova”.

De la lansarea portabilității numerelor, în iulie 2013, și până la sfârșitul anului 2018, în Republica Moldova au fost portate 216 mii de numere de telefon, dintre care peste 199 de mii sunt numere de telefonie mobilă și 17,4 mii – numere de telefonie fixă.

Potrivit reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de serviciu de telefonie accesibil publicului poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în maximum cinci zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales.