logo

Peste 314 mii de alegători au participat la scrutinul din 19 noiembrie


https://www.ipn.md/ro/peste-314-mii-de-alegatori-au-participat-la-scrutinul-8012_1100913.html

La scrutinul din 19 noiembrie au participat peste 314 mii de alegători, ceea ce înseamnă o prezență la urne de peste 36,7% din numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în listele electorale. În toate cele 273 de localități unde a avut loc turul II de scrutin rata de validare a alegerilor a fost depășită. Prin urmare, nu sunt localități unde alegerile să fie declarate nevalabile, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

În opt localități din țară a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale și în 6 din acestea alegătorii au fost chemați la urnă să-și aleagă și primarii. Se constată
o prezență foarte scăzută la unele în comuna Nicolaevca din raionul Florești – 13,88%, satul Aluatu din Taraclia – 11,73%, comuna Salcia din Taraclia – 12,05%, satul Cotovscoe din UTA Găgăuza – puțin peste 3% și satul Chioselia Rusă din Găgăuzia – 0, 33%. Rată de participare la urne pentru validarea alegerilor repetate nu există. Indiferent de numărul votanților, alegerile pot fi validate.

Până la închiderea secțiilor de votare, au fost înregistrate 140 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea cele mai multe sesizări țin de transportarea organizată a alegătorilor, inclusiv la Comisia Electorală Centrală a parvenit o sesizare privind transportarea ilegală a alegătorilor în localitatea Corjova din raionul Dubăsari, în total sunt 45 de cazuri sesizate de acest fel. 27 de cazuri țin de fotografierea buletinului de vot, într-un caz buletinul de vot a fost deteriorat. În 26 de cazuri s-a fixat agitație electorală interzisă și în cinci cazuri este vorba despre bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor. Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți. Iar în cazul localităților cu un singur candidat, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

În anul 2019 turul II al alegerilor locale generale a fixat o prezență de 38%.