logo

Peste 21 de mii de cetăţeni au fost informaţi despre beneficiile integrării în UE


https://www.ipn.md/ro/peste-21-de-mii-de-cetateni-au-fost-informati-despre-beneficiile-integrarii-in-u-7967_1030554.html

Datele preliminare ale primei etape a campaniei de informare pro-europeană desfăşurate de comunitatea organizaţiilor pro-europene arată că peste 21 de mii de cetăţeni din 12 raioane ale republicii au fost informaţi despre beneficiile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că impresia generală este că 72% dintre cei cu care s-a discutat consideră că UE contribuie la îmbunătăţirea vieţii lor.

„74% sunt de acord să se înroleze în cauza europeană prin semnarea petiţiei pro-europene sau să se implice în procesul de diseminare a informaţiei despre procesul de integrare în UE. Cea mai mare constrângere a ţării, în opinia cetăţenilor, este corupţia – 40%, sărăcia – 21%, instabilitatea politică – 8%. Totodată, 72% din respondenţi au spus că situaţia din ţară este mai rea decât acum doi ani. 51% din cetăţenii cu care s-a discutat în cadrul campaniei de informare au spus că cea mai mare încredere o au în familie,  în timp ce în organele de drept au încredere doar 2%”, a spus Sergiu Ostaf.

O parte componentă a campaniei de informare au fost discuţiile cu cetăţenii despre investiţiile europene în infrastructură la nivel de raion şi localităţi, deoarece astfel de date se cunosc puţin. S-a stabilit că în cele 12 raioane unde s-a desfăşurat campania de informare investiţiile în infrastructura socială din partea Uniunii Europene pe parcursul ultimilor cinci ani au depăşit bugetele raionale pentru infrastructură. În unele cazuri au fost chiar dublate sau triplate. De exemplu, în raionul Hânceşti, sprijinul european general a fost  de 500 de milioane de lei sau 100 de milioane anual. În timp ce bugetul anual al raionului este de aproximativ 200 de milioane de lei, iar bugetul investiţiilor în infrastructură – 40 de milioane de lei. Un alt exemplu au fost investiţiile europene în infrastructura socială a municipiului Bălţi. În aceeaşi perioadă, investiţiile s-au cifrat la 1,2 miliarde de lei, în timp ce bugetul municipiului pentru investiţii sociale este de doar 80 de milioane de lei.

Întrebat dacă cetăţenii sunt suficient de informaţi despre investiţiile care se fac în localităţi cu suportul Uniunii Europene, Sergiu Ostaf a subliniat că înţelegerea în rândul cetăţenilor este foarte mică despre beneficiile create de UE. „Din păcate, am constatat că mai puţin de jumătate cunosc că aceste investiţii s-au făcut datorită ajutorului venit din partea ţărilor Uniunii Europene. De aceea am mers şi am explicat. Se întâmplă că uneori Administraţiile Publice Locale nu informează cetăţenii despre aceste investiţii şi se creează impresia că ele vin din bugetele generale”, a subliniat directorul CReDO.

A doua etapă a campaniei de informare va continua prin colectarea informaţiilor din teritoriu şi prin aducerea la cunoştinţă a cetăţenilor despre beneficiile şi schimbările create cu sprijinul UE.

Iniţiativa a fost lansată de Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Consiliul Naţional al Organizaţiilor Studenţilor din Moldova, Asociaţia Onoare, Demnitate şi Patrie, Asociaţia Ucrainenilor din Moldova, Centrul Naţional al Romilor, Centrul European pentru Iniţiative Civile „Stalker” şi Asociaţia „Un pas împreună”. Reprezentanţii acestor organizaţii susţin că oamenii trebuie să cunoască despre calitatea studiilor în UE, despre respectarea drepturilor omului, despre respectul faţă de minorităţile naţionale, dar şi faptul că integrarea în UE se poate face prin unirea cu România, iar aceste cunoştinţe să le ajute să construiască Europa în ţara lor.