logo

Peste 200 de studenţi – bursieri în cadrul proiectului “Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate” participă la un şir de seminare pentru dezvoltare personală şi profesională


https://www.ipn.md/ro/peste-200-de-studenti-bursieri-in-cadrul-proiectului-burse-suplimentare-pentru-t-7542_1064896.html

   

Peste 200 de studenţi – bursieri în cadrul proiectului “Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate” participă
                                                      la un şir de seminare pentru dezvoltare personală şi profesională

Sîmbăta, 17 martie 2012, în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova, a avut loc seminarul cu tematica „Reţete de succes pentru a reuşi în carieră”. Seminarul a fost organizat de către Centrul de Informaţii Universitare (CIU) în colaborare cu absolvenţii programului de schimb de studenţi în SUA „Undergraduate Exchange Program”. La seminar au participat peste 200 de studenţi, ce provin din familii social-vulnerabile, beneficiari de burse anuale cu valoare cuprinsă între 600 USD – 1500 USD, oferite în cadrul proiectului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, ediţia a II-a. Acest eveniment face parte din ciclul de seminare organizate de către CIU în cadrul proiectului dat.

În cadrul seminarului sus-menţionat participanţii au fost informaţi despre instrumentele şi  procedeele moderne atît de admitere a candidaţilor în programele academice şi/sau de formare profesională, cît şi de angajare în cîmpul muncii, instrumente şi procedee ca CV-ul, scrisoarea de intenţie, interviul şi eticheta coresponednţei oficiale. Cu ajutorul
diverselor activităţi iniţiate de-a lungul seminarului, participanţii au avut şansa a transpune cunoştinţele teoretice obţinute în abilităţi practice.

Proiectul „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate” a fost lansat în aprilie 2010 de către Centrul de Informaţii Universitare, şi este realizat cu sprijinul Fondului de Urgenţă/ Fundaţiile pentru o Societate Deschisă şi administrat local prin intermediul Fundaţiei Soros Moldova, fiind susţinut şi de către Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din RM.

Începînd cu anul 2011, programul a beneficiat de un suport financiar suplimentar, oferit de către BC „Moldova Agroinbank” SA, care a devenit partener oficial al proiectului.

Obiectivele programului sunt atît oferirea suportului financiar tinerilor dezavantajaţi, cît şi asigurarea suportului informaţional necesar pentru integrarea acestor tineri în societate prin
desfăşurare de prezentări şi seminare, organizate de către CIU, în colaborare cu reprezentanţi ai sectorului asociativ şi privat din Moldova. Ciclul de seminare va cuprinde următoarele tematici:

Primul seminar cu tematica „Reţete de succes pentru a reuşi în carieră”

Al doilea seminar cu tematica „Strategii eficiente în căutarea unui job”

Al treilea seminar cu tematica Internetul - sursa posibilităţilor infinite

Olga Rusu, absolventa Programului „Undergraduate Exchange Program”:

În prezent, interesul studenţilor în a obţine burse de studii în străinătate, dorinţa de a aplica pentru stagii sau de a obţine un job pe parcursul procesului de studiu a crescut enorm. Ţinînd cont de faptul că atît instituţiile de învăţămînt, cît şi angajatorii selectează riguros candidaţii, esenţiale pentru a reuşi în acest sens sunt cunoaşterea strategiilor de scriere a documentelor de afaceri, de întocmire a CV-ului şi a scrisorii de motivare, precum şi prezentarea cu succes a candidatului la interviu.”

Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare:

„La solicitarea bursierilor proiectului de Burse Suplimentare, noi am organizat acest seminar deja al doilea an consecutiv. Tematica acestuia este foarte interesantă studenţilor, deoarece oferă informaţie utilă, atît de necesară tinerilor activi, dornici de a se afirma atît pe plan academic, cît şi pe plan profesional. Ne exprimăm convingerea că astfel de training-uri contribuie la dezvoltarea tinerilor de astăzi, reprezentînd un prim pas pentru reuşita lor în carieră”

Acest proiect este realizat cu sprijinul Fondului de Urgenţă şi este administrat prin intermediul Fundaţiei Soros Moldova. Fondul de Urgenţă este un program internaţional creat de George Soros pentru atenuarea efectelor negative ale crizei economice mondiale în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est şi Asia Centrală.

În cadrul celor două ediţii anuale organizate, 829 de studenţi au aplicat concursului, dintre care 590 de studenţi de la 21 de instituţii universitare din Moldova au beneficiat de burse anuale.