Persoanele care caută un loc de muncă au putut alege astăzi, 12 octombrie, din peste 1500 de locuri vacante în diferite domenii, propuse la Târgul locurilor de muncă. Grupul țintă al acestei ediții au fost veteranii, transmite IPN.
Tatiana Nedbailova, șefa Secției resurse umane la „Floare Carpet”, spune că întreprinderea pe care o reprezintă încearcă să atragă viitorii angajați cu salarii și condiții de muncă rezonabile. Candidatul trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, nu neapărat cu experiență de muncă sau studii în domeniu, dar cu dorință de a se încadra în echipă și a învăța. După o perioadă de instruire în cadrul firmei, angajații se specializează și pot lucra în calitate de alimentatori, țesători, operatori la utilaje tehnologie etc. Potrivit Tatianei Nedbailova, tinerii nu prea sunt tentați să aplice un post în producere. Din totalul angajaților firmei, tinerii reprezintă doar 30%.
Direcția construcții capitale a Consiliului municipiul Chișinău este în căutarea unui inginer devizier. Acesta trebuie să poată calcula costurile lucrărilor de construcții, să verifice ofertele și să întocmească devizele unor lucrări de reparație. Specialistul serviciul personal al Direcției, Gheorghe Ivanov, spune că, fiind o instituite publică, salariul este reglementat de mai multe acte normative. „Suntem dispuși să angajăm o persoană și fără experiență deoarece mai apoi vom participa la sporirea gradului de experiență. Nu ne conducem după principiul de vârstă, dar am vrea să angajăm o persoană care ar putea să fie în funcție cel puțin zece ani. Contractul individual de muncă este negociabil”, a adăugat Gheorghe Ivanov.
Compania cu capital italian Cedacri International angajează operatori bancari și programatori software, limba de lucru fiind italiana. Potrivit reprezentantei companiei, Violeta Arbuz, șanse mari de angajare le au tinerii de 25 de ani. Dar pot aplica și persoane mai în vârstă, angajarea fiind dictată de competențe. Sunt îndemnați să aplice persoane care au absolvit facultatea sau care fac studii la facultățile cu frecvență. Compania oferă viitorilor angajați salarii care se înscriu în limita salariului mediu pe economie.
Tatiana Bragarenco, venită la Târg, își dorește un post de operator-casier sau ajutor de contabil, cu un salariu de minimum 4000 de lei. „Nu prea văd oferte, cam este aceeași ce am văzut și pe portalurile de angajare. Ar fi bine ofertele să fie personalizate, dar pe acestea le poți găsi în companiile care poate nici nu oferă un loc oficial de muncă. Pe piața muncii, problema contractelor neoficiale și a salariilor în plic încă persistă”, a spus Tatiana Bragarenco.
Un alt vizitator, Vasile Catânsus, caută un loc de muncă în domeniul construcției „Vreau ceva mai simplu, legat de gospodărie, pentru că nu mai am forțe pentru construcțiile mari. Am lucrat până anul trecut, capacitatea de muncă nu mai e aceeași. Salariile în construcții nu sunt cele mai bune. Aș fi mulțumit cu 3000-4000 de lei”, a spus bărbatul, care este de vârstă pensionară.
Natalia Potoroacă este tânăr specialist și este în căutarea unui post de contabil sau vânzător-consultant. Ca și alți vizitatori ai Târgului, spune că salariile promise nu sunt foarte atractive.
Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru, 15-20 % din persoanele care participă la Târguri de muncă ulterior se angajează. Ea spune că, în general, în Moldova există problema lipsei locurilor de muncă, dar și a potențialilor angajați. „Unde există locuri de muncă, este deficit de persoane. În mediul rural avem persoane, dar nu avem locuri de muncă. Noi le propunem să aleagă calea mobilității, adică de a se deplasa eventual dintr-un oraș în altul pentru a merge la muncă”, a adăugat Raisa Dogaru.
Concomitent cu evenimentul de astăzi, 12 octombrie, a fost dat startul unui Târg online al locurilor de muncă, cu genericul: „Locuri de muncă în Chișinău”, care se va încheia pe 18 octombrie. Ofertele pot fi accesate pe platforma e-angajare.md.