Peste 150 de tineri de la diverse instituții de învățământ din țară au aflat cum pot să beneficieze de oportunitățile de dezvoltare pentru tineri, finanțate de UE, în cadrul evenimentului din seria „EU Talks /Vorbește cu Europa / Говорим с Европой”, desfășurat astăzi, 19 septembrie, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, tinerii au vizitat Expoziția proiectelor pentru tineri, finanțate de UE, au ascultat poveștile de succes ale beneficiarilor și absolvenților ai programelor europene Erasmus+, eTwinning, EU4Youth, European Solidarity Corps și au aflat cum pot să acceadă ei înșiși la oportunitățile oferite de UE.
Ministra Liliana Nicolaescu-Onofrei consideră că elevii trebuie să învețe din experiențele tinerilor care au beneficiat deja de avantajele oferite de proiectele europene. Profesorii trebuie să cunoască și mai bine posibilitățile prin care pot avansa profesional și își pot ajuta elevii să capete încredere în forțele proprii.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, susține că UE vrea să aducă mai aproape de tineri informația și să ofere o viziune despre modul în care aceste oportunități pot fi utilizate în viața de zi cu zi. „Vom face acest lucru venind în școala și universitatea dvs., dar și la Centrele de informare ale UE și Eurocluburile pe care le-am deschis în acești ani”, a spus diplomatul.
„Erasmus+ este o întreagă viață într-un semestru, nu un semestru dintr-o viață”, spune Eugen Afanas, care grație acestui program a studiat la Universitatea din Oradea, România. Acum, el lucrează într-o companie IT din Chișinău, dar este convins că felul deschis în care privește astăzi lumea i se datorează și acestei experiențe.
Acasă a revenit și Loredana Gamurari, care timp de 12 luni a studiat la Universitatea „Mykolas Romeris” din Vilnius, Lituania. Acum este angajată la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar crezul ei e că lucrurile bune, însușite peste hotare, merită să fie preluate și de țara noastră.
Scopul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” este sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de Uniunea Europeană cetățenilor Republicii Moldova de toate vârstele. Campania va dura până la 30 noiembrie.